Hongaarse overheid start onderzoek naar Kaspersky software
17-08-2018 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Hongaarse overheid start onderzoek naar Kaspersky software

De overheid in Hongarije heeft de aangesloten autoriteiten van het land en staatsbedrijven opgedragen om de antivirussoftware van Kaspersky niet te gebruiken zo melden diverse Hongaarse media. Volgens Kaspersky is er echter nog geen ban, maar doet de overheid eerst een inventarisatie. 

Het kabinet rechtvaardigde dit met een besluit van het Europees Parlement in juni vorig jaar, zo meldt nieuwsportaal hvg.hu. De beslissing van de regering voor inventarisatie was al eerder genomen.

Het EU-document, opgesteld door de Commissie buitenlandse zaken, verzoekt de EU lidstaten om 'gebruik als kwaadaardige programma's en apparaten zoals Kaspersky Lab' in haar eigen instellingen en organen te verbieden. De EU beweert dat Kaspersky informatie van zijn klanten aan de Russische inlichtingendiensten verstrekt. Het Russische softwarebedrijf ontkent dit. Tot nu toe hebben de VS, het VK en Nederland hun autoriteiten al verboden om Kaspersky-producten te gebruiken.

Het EU- en NAVO-land Hongarije is onder zijn rechtse premier Viktor Orban tot nu toe vriendelijk voor Rusland. In april 2017 toonden Hongaarse media dat de Hongaarse regering een code van de Russische zoekmachine Yandex had gebruikt om een van hun frequente referenda te evalueren. Hieruit bleek dat Yandix in 2011 gegevens had doorgegeven over voorstanders van de Hongaarse oppositie aan de Russische binnenlandse inlichtingendienst FSB.

Kaspersky is het niet eens wat over zijn bedrijf wordt beweerd. Kaspersky Lab verhuist zijn kernactiviteiten van Rusland naar Zwitserland als onderdeel van het Global Transparency Initiative. Het gaat om opslag en verwerking van klantgegevens en software-assemblage, inclusief updates voor dreigingsdetectie. Om volledige transparantie en integriteit te garanderen, laat Kaspersky Lab deze activiteiten controleren door een onafhankelijke partij. Deze is ook gevestigd in Zwitserland.

Kaspersky meldt: “De Hongaarse overheid heeft aangekondigd stappen te ondernemen om het gebruik van Kaspersky Lab producten door overheidsinstanties te onderzoeken en beoordelen. Kaspersky Lab benadrukt dat alle aantijgingen over het cybersecuritybedrijf ongegrond, onjuist en onbewezen zijn. Bovendien heeft het rapport van het Europees Parlement, waaruit deze inventarisatie lijkt voort te komen, geen wettelijke status. De uitspraken zijn gebaseerd op speculatie in plaats van feiten. Er is geen enkel aantoonbaar bewijs van verkeerd handelen door Kaspersky Lab. Onze 400 miljoen gebruikers over de hele wereld vertrouwen dagelijks op Kaspersky Lab voor hun digitale veiligheid. Wij blijven investeren in het vertrouwen van onze gebruikers en de bescherming van onze digitale samenleving voor zowel Europese burgers als mensen over de gehele wereld. Zo heeft Kaspersky Lab de opening van een Transparency Center in Zwitserland aangekondigd. We verhuizen daarmee een groot deel van onze R&D kernactiviteiten naar Zurich. Data van Kaspersky Labs gebruikers en onze software worden daar verzameld en verwerkt. Klanten en onafhankelijke partijen krijgen hier ook inzage in de broncodes van onze software. Dit initiatief onderstreept eveneens onze toewijding voor transparantie en openheid. Kaspersky Lab en CEO Eugene Kaspersky zijn ervan overtuigd, dat recentelijke beslissingen van overheden om gebruik van onze producten te herzien, niet bijdragen aan de ontwikkeling van een open en veilige digitale samenleving waarin partijen nauw met elkaar samenwerken. Deze acties bevorderen fragmentatie en een verdere balkanisering van het internet, en doen afbreuk aan een veilige Europese positie. Kaspersky Lab is bereid om in gesprek te gaan met overheden en organisaties om vragen te beantwoorden over haar werkwijze, leiderschap, expertise, technologie of methodologie."

Terug naar nieuws overzicht
Security