Wouter Hoeffnagel - 17 augustus 2018

Bijna 30% van de ICT-bedrijven kampt met personeelstekort

Ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven ondervinden in toenemende mate belemmeringen als gevolg van een tekort aan arbeidskrachten. Bijna 30% van de ICT-bedrijven kampt met een tekort aan personeel.

Dit melden het CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW op grond van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN). 25% van de niet-financiële bedrijven wordt aan het begin van het derde kwartaal belemmerd bij het uitoefenen van bedrijfsactiviteiten door een tekort aan arbeidskrachten. Het aantal bedrijven dat deze hinder ondervind is de afgelopen periode fors gegroeid. Zo noemde begin 2016 minder dan 5% van de bedrijven een tekort aan arbeidskrachten nog als een belemmerende factor.

In de ICT-sector heeft 29,3% van de organisaties te maken met een personeelstekort. Het tekort is het grootste onder bouwbedrijven (38,9%), zakelijke dienstverleners (34,5%) en vervoers- en opslagbedrijven (31,8%). Het ondernemersvertrouwen komt aan het begin van het derde kwartaal uit op 15,0, wat 0,8 punt hoger is dan een kwartaal eerder. Sinds 2014 is de stemming onder Nederlandse ondernemers positief. Onder ICT-bedrijven komt het ondernemersvertrouwen op 24,6.