Japans onderzoek naar machtsmisbruik door Apple

16-08-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Japans onderzoek naar machtsmisbruik door Apple

De Japanse mededingingsautoriteit start een onderzoek naar Apple. Onderzocht wordt of Apple het voormalige Yahoo onder druk heeft gezet om de groei van diens gameplatform te vertragen. Indien dit het geval is, heeft Apple zich mogelijk schuldig gemaakt aan machtsmisbruik.

Dit meldt de Japanse krant Nikkei. De Japanse mededingingsautoriteit wil niet reageren op de berichtgeving. De zaak draait op het Game Plus-platform van Yahoo, dat gebruikers in staat stelde games op hun smartphone te spelen zonder dat zij deze spelletjes hoefden te downloaden. De dienst werd in juli 2017 gelanceerd. In totaal sloten 52 gameontwikkelaars zich bij het platform van Yahoo hebben aan. Onder deze ontwikkelaars bevinden zich ook bekende namen zoals Square Enix Holdings, het bedrijf achter de populaire Final Fantasy-reeks.

Budget verlaagd

Yahoo verlaagde zijn budget voor het Game Plus-platform in de herfst van 2017 echter onverwachts en is inmiddels volledig gestopt met het promoten van de dienst. Ook heeft Square Enix in april 2018 de game 'Antique Carnevale' van het platform gehaald, dat specifiek voor Game Plus was ontwikkeld.

Tegenover verschillende business partners zou Yahoo hebben verklaard door Apple onder druk te zijn gezet de groei van het Game Plus-platform af te zwakken, aangezien het platform concurreert met de App Store voor het iOS-platform van Apple. Yahoo zou hier gehoor aan hebben gegeven, aangezien het bedrijf veel inkomsten genereert met verkopen via de App Store. De Japanse mededingingsautoriteit gaat nu onderzoeken of de druk die Apple heeft uitgeoefend op Yahoo geoorloofd was, of dat het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik.

Terug naar nieuws overzicht