Wouter Hoeffnagel - 11 augustus 2018

Bank moet dwangsom betalen na weigering inzageverzoek

Theodoor Gilissen Bankiers (TGB), inmiddels actief onder de naam InsingerGilissen Bankiers, heeft een dwangsom van 48.000 betaald aangezien het bedrijf weigert te voldoen aan een verzoek in inzage in de persoonsgegevens van een klant. Hiermee overtreedt het bedrijf de privacywetgeving.

De bank kreeg een last onder dwangsom opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Aangezien TGB nog steeds niet volledig voldeed aan het verzoek om inzage, heeft de AP deze dwangsom nu ingevorderd. Uiteindelijk heeft de klant alsnog inzage gekregen in zin persoonsgegevens, meldt de toezichthouder.

Inzage in persoonsgegevens

TGB verleende effectendiensten aan de klant. Deze klant vroeg TBH in 2016 inzage te geven in zijn persoonsgegevens. Hij wilde inzage in de persoonsgegevens die de bank van hem had, de herkomst van de gegevens en met wie deze zijn gedeeld. De bank gaf de klant echter geen inzage in de gevraagde gegevens, iets wat in strijd is met de privacywetgeving.

De advocaat van de klant heeft hierop bij de AP een handhavingsverzoek ingediend. Na onderzoek heeft de toezichthouder de bank twee maanden de tijd gegeven om de klant alsnog inzage te geven in de gevraagde gegevens. Om inzage af te dwingen, werd hierbij een last onder dwangsom opgelegd van 12.000 euro voor iedere week dat de bank niet volledig aan het inzageverzoek voldeed, met een maximum van 60.000 euro. Vier weken na het verlopen van de 2 maanden-termijn heeft de bank een volledig overzicht van de gegevens van de klant verschaft. De bank heeft daarom 48.000 aan dwangsommen moeten betalen aan de AP, wat eind 2017 gebeurde.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024