Aantal vacatures voor Scrum Masters met 65% gegroeid

10-08-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Aantal vacatures voor Scrum Masters met 65% gegroeid

In 2% van de 2,3 miljoen vacatures die in de afgelopen drie jaar werden uitgeschreven wordt Scrum genoemd. Het gaat in totaal om 48.983 vacatures. Hiermee is Scrum een doorslaand succes in verhouding met andere Agile-methodes, waaronder test-driven development, XP en Kanban. Ter vergelijking: Kanban werd in 2.842 vacatures benoemd.

Dit blijkt uit cijfers van banenplatform Joblift. Scrum is ooit begonnen als software-ontwikkelingsmethode die zich vanuit de IT naar andere sectoren heeft verspreid. Inmiddels werken veel bedrijven en zelfs Nederlandse ministeries al jaren met Scrum en andere Agile concepten om werk- en innovatieprocessen te stroomlijnen.

1.239 vacatures voor Scrum Masters

Naarmate het concept aan populariteit wint stijgt ook de vraag naar de expertise van Scrum Masters, een beroepsomschrijving die al aangeeft dat het leiden van een Scrum-team is uitgegroeid tot een op zichzelf staande functie. In de afgelopen drie jaar werden er in Nederland 2.638 banen voor Scrum Master uitgeschreven: drie jaar geleden waren dat er 650, twee jaar geleden 749, en in de afgelopen twaalf maanden 1.239. We zien dus dat de vraag naar Scrum Masters met 65% groeide in een jaar tijd.

Omdat Scrum Masters per definitie een leidinggevende rol hebben wordt er voor de baan veelal naar hoogopgeleide sollicitanten gevraagd. Voor meer dan 98% van de vacatures wordt minstens een hbo-diploma vereist. Opvallend is dat voor slechts 433 van de 2.638 banen een Certified Scrum Master (CSM) of Professional Scrum Master (PSM) certificaat wordt verlangd (dit is iets minder dan 16,5%).

Minstens zo belangrijk zijn de juiste soft-skills, zoals bij de meeste coaching posities het geval is. De vijf soft-skills waarnaar het vaakst wordt gevraagd in Scrum Master vacatures zijn pro-activiteit, flexibiliteit, passie, gedrevenheid, en resultaatgerichtheid. Communicatieve vaardigheden en teamwork-mentaliteit worden minder vaak benoemd in de vacatures, waarschijnlijk omdat beide soft skills voor de hand liggende eigenschappen van een Scrum Master zijn.

Veel banen in Noord-Holland

Noord-Holland is als Nederlandse startup-hub de provincie waar de meeste vraag is naar Scrum Masters. 812 van de 2.638 vacatures werden in de afgelopen drie jaar daar uitgeschreven, wat neerkomt op meer dan 30%. Zuid-Holland staat met 478 banen op plaats twee, nauw gevolgd door Utrecht met 466 vacatures voor Scrum Master. Ook Scrum Masters die eventueel zouden willen doorgroeien tot Agile Coach vinden in Noord-Holland het meeste werk. Agile Coaches hebben naast uitgebreide kennis van Scrum ook expertise in andere Agile concepten zoals Kanban of XP. Voor Agile Coaches werden in drie jaar tijd 1.079 vacatures uitgeschreven, waarvan 365 in Noord-Holland.

joblift-scrum-2018.jpg

Terug naar nieuws overzicht