Cybercriminelen proberen maandsalaris van werknemers te stelen

09-08-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Cybercriminelen proberen maandsalaris van werknemers te stelen

Cybercriminelen proberen via een nieuw soort aanval het maandsalaris van medewerkers te stelen. De ondernemers nemen via gehackte e-mailaccounts van slachtoffers contact op met de salarisafdeling van hun werkgever met het verzoek het salaris op een nieuw rekeningnummer over te schrijven.

Hiervoor waarschuwt Fraudehelpdesk, dat meldt verschillende meldingen binnen te hebben gekregen over oplichters die deze werkwijze hanteren. De fraude kwam aan het licht toen verschillende werkneemrs geen salaris ontvingen en hier bij de administratie van hun werkgever navraag deden. Hierbij bleken de betrokken afdelingen een e-mail te hebben ontvangen van de werknemers met het verzoek het salaris op een ander rekeningnummer te storten. In alle gevallen bleek het e-mailadres van de werknemer gehackt te zijn.

Zijn uw gegevens uitgelekt?

Fraudehelpdesk wijst erop dat de afgelopen jaren enkele tientallen datalekken hebben plaatsgevonden bij bedrijven als LinkedIn, Yahoo en Dropbox. Gebruikers kunnen via de website HaveIBeenPwned.com controleren of hierbij ook hun gegevens zijn ingelogd. Wel waarschuwt Fraudehelpdesk dat indien deze website niet aangeeft dat hun inloggegevens zijn gestolen, gebruikers geen garantie hebben dat hun inloggegevens niet in handen zijn gevallen van cybercriminelen.

Indien gebruikers vermoeden dat hun e-mailaccount is gehackt, adviseert Fraudehelpdesk direct de wachtwoorden van het e-mailaccount en alle andere accounts zoals die bij banken en webshops te wijzigen. Ook adviseert de organisatie een wachtwoordmanager te gebruiken en deze te beveiligen met een sterke wachtwoordzin.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security