Wouter Hoeffnagel - 08 augustus 2018

FCC meldde ten onrechte doelwit te zijn geweest van cyberaanval

De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) heeft ten onrechte gemeld in mei 2017 doelwit te zijn geweest van een gerichte cyberaanval. De website werd vermoedelijk overspoeld met legitiem verkeer nadat John Oliver van het Amerikaanse Last Week Tonight kijkers opriep de website te bezoeken.

Dit concludeert de inspecteur-generaal van de FCC, meldt Gizmodo. De website van de FCC was in mei 2017 enige tijd onbereikbaar voor bezoekers. Een hooggeplaatste medewerker van de FCC meldde toen dat het ging om een Distributed Denial of Service (DDoS)-aanval, waarbij een website wordt overspoeld met malafide verkeer en daardoor verzoeken van legitieme gebruikers niet meer kan verwerken. FCC-voorzitter Ajit Pai (foto) stuurde in juni 2017 een brief over het incident naar het Amerikaanse congres, waarin eveneens werd gesproken over een cyberaanval.

Netneutraliteit

Deze aanval blijkt in de praktijk dus niet te hebben plaatsgevonden. Het incident vond plaats in de aanloop naar het besluit van de FCC om netneutraliteit in de Verenigde Staten (VS) af te zwakken. Netneutraliteit verplicht providers internetverkeer ten allen tijde gelijk te behandelen. Doordat deze regels nu zijn afgezwakt mogen providers verkeer van bepaalde partijen voorrang geven, bijvoorbeeld indien deze partijen hiervoor een vergoeding betalen.

Het besluit heeft in de VS veel weerstand opgeroepen. Ook de actie van Oliver lijkt als protest tegen het besluit bedoeld te zijn geweest. De presentatoe riep kijkers van Last Week Tonight op de website van de FCC te overspoelen met reacties waarin zij zich positief uitspraken over netneutraliteit.