De kloof dichten tussen verwachting en realiteit bij continue cloudmigratie

08-08-2018 | door: Blogger

De kloof dichten tussen verwachting en realiteit bij continue cloudmigratie

Streven naar een volledig digitale werkomgeving betekent dat verandering niet zomaar gebeurt; verandering moet een permanent kenmerk zijn van de dagelijkse bedrijfsvoering.

Cloud is de motor van digitale transformatie en een onmisbare factor voor innovatie, kostenreductie en het verbeteren van de klantervaring. Nieuw onderzoek in opdracht van Rackspace en uitgevoerd door Forrester, laat zien dat voor de meeste organisaties ontwikkelingen in de cloud de drijvende kracht zijn in de digitale strategie. Voor 81 procent van de executives heeft de migratie van bestaande workloads naar een public of private cloudomgeving een hoge prioriteit.

Maar ondanks dat de nieuwe technologie sneller wordt omarmd, hebben bedrijven nog steeds moeite met organisationele eisen (en beperkingen). Het introduceren van nieuwe cloud-gebaseerde werkwijzen in een organisatie is niet eenvoudig, in het bijzonder de relatie tussen mensen, processen en techonogie.

Terwijl 71 procent van het bedrijfsleven en de IT-beslissers aangeven dat hun organisaties meer dan twee jaar bezig zijn met de cloud, toont het onderzoek aan dat er een kloof is ontstaan tussen de verwachting en de realiteit van migratieprojecten. Hoewel sommige van deze uitdagingen vooraf werden erkend, blijken de omvang en de impact na het migreren naar de cloud veel groter dan verwacht. Het managen van de kloof tussen verwachting en realiteit speelt een grote rol in het succes van het programma, waardoor het noodzakelijk is dat organisaties de migratie beginnen met een nauwkeurig perspectief op hun bereidheid, vermogen en mentaliteit.

Business en technology leaders moeten samenwerken om succesvolle migratieprogramma's te leveren. Deze programma’s omvatten niet alleen de gebruikelijke planning voor het bouwen en testen, maar zijn ook gericht op sterke communicatie naar de betrokkenen en identificatie van de benodigde middelen en vaardigheden in het hele bedrijf. Belangrijke overwegingen zijn:

Stem het zakelijk en technisch aspect al vroeg op elkaar af

Eenderde van de respondenten constateerde dat een gebrek aan flexibiliteit van invloed was op hun migratieproces. Bovendien stelt 39 procent dat de impact wordt vergroot door een starre bedrijfscultuur en slecht verandermanagement.

Geef prioriteit aan beveiliging en naleving

Veiligheid enerzijds en privacy en naleving anderzijds zijn de belangrijkste aandachtspunten van organisaties met betrekking tot hun cloud-infrastructuur (76 procent en 51 procent). Het verliezen van de operationele controle over data creëert een kwetsbaarheid voor externe veiligheid en privacy. Tegelijkertijd zijn sinds de introductie van GDPR en andere regelgeving hoge boetes voor diefstal, onjuist handelen en misbruik van persoonlijke gegevens van kracht. Het is dan ook geen verrassing dat respondenten specifieke veiligheids-en privacy kwesties aanhaalden als een uitdaging, zowel tijdens (31 procent) als na (38 procent) een migratie naar de cloud.

Behoud een realistisch beeld van de kosten en complexiteit van onderhoud

Veel organisaties onderschatten nog steeds de kosten van cloudmigratie, 40 procent geeft aan dat de kosten hoger bleken dan geschat. Het grootste verschil zit in de verbetering van de omgeving; het stroomlijnen en/of vervangen van legacy toepassingen, welke door 60 procent van de respondenten werd geïdentificeerd als hoger dan verwacht. Als het gaat om de praktische aspecten van het plannen en uitvoeren van een cloudmigratie worden problemen met data (40%), workload management in de cloud (34%), en visie en strategie voor de transformatie (31%) aangehaald als de 3 belangrijkste knelpunten. En zelfs na de migratie verdwijnen de problemen niet. Respondenten wijzen op een gebrek aan adequate training (44%), culturele weerstand tegen cloudmigratie (37%) en onvoldoende changemanagement (36%) als de grootste uitdagingen.

Wees je bewust van de kloof in vaardigheden

Het plannen, beveiligen en beheren van een cloudmigratie vereist specialistische vaardigheden. 47 procent van organisaties realiseerden pas tijdens een migratie dat de vereiste vaardigheden ontbraken, wat de migratie naar de cloud aanzienlijk vertraagd. Na de voltooiing van de migratie geeft zelfs 74 procent aan tegen deze problemen aan te lopen.

Partner voor succes

De rode draad in de problemen die organisaties tegenkomen is het gebrek aan strategische visie. Als generatie, zijn we steeds sneller in het omarmen van nieuwe technologie, maar nog steeds blijkt het lastig de technologie toe te passen in een organisatie.

De essentiële hervorming van zowel de technische en culturele benadering van IT-diensten bij de migratie naar de cloud is geen sinecure voor bedrijven om zelfstandig te bewerkstelligen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat voor het verbeteren van de organisatorische flexibiliteit als het gaat om cloudmigratie, bedrijven en IT-leiders steeds meer hulp van buitenaf inschakelen.

Serviceproviders kunnen over de hele linie helpen digitale strategieën te ontwikkelen die een succesvolle cloudmigratie garanderen. 78 procent van de respondenten geeft aan dat zij vertrouwen op servicepartners om ze te helpen workloads te migreren naar de cloud. Op de vraag wat respondenten anders willen doen voor toekomstige implementaties zegt twee-vijfde van de IT-leiders zeiden dat ze meer hulp zullen inschakelen van advies- en consultancy dienstverleners.

Het succes van het programma is afhankelijk van een realistisch perspectief op de bereidheid, het vermogen en de mentaliteit van de organisatie. Samenwerken met experts die ervaring hebben met het identificeren en managen van deze aspecten zullen niet alleen het succes van cloudmigratieprojecten verzekeren, maar de realisatie van overkoepelende digitale strategieën mogelijk maken.

Door: Bert Stam (foto), sales en marketing directeur Noord-Europa van Rackspace

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud, Security
Cloud