Accenture en Facebook aangeklaagd wegens leeftijdsdiscriminatie

07-08-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Accenture en Facebook aangeklaagd wegens leeftijdsdiscriminatie

Een 54-jarige sales development manager klaagt Accenture en Facebook aan wegens leeftijdsdiscriminatie. Het gaat om Mark Stephens, die stelt ontslagen te zijn omdat hij te oud is.

Mark Stephens werd in januari 2016 door Accenture gerekruteerd om als sales development manager aan de slag te gaan voor een project van Facebook. Stephens stelt vervolgens ontslagen te zijn omdat hij te oud is. "Mr. Stephens runde een succesvol sales programma bij Accenture voor Facebok. Onze positie is dat gedurende deze periode, mijn client verteld werd zich 'jong te gedragen' en 'energievol te zijn' indien hij Facebook management ontmoette, aangezien Facebook van mening was dat de vorige manager te oud was", legt Daniel Ross, partner bij Ross Law Group en advocaat van Stephens, uit aan The Register.

Marketing Expert Program

Stephens meldt in zijn aanklacht ingediend bij de rechtbank in Austin, Texas in februari 2016 aan de slag te zijn gegaan voor Facebook's Marketing Expert Program project. Hij rapporteerde hierbij aan een tweetal Facebook medewerkers, die respectievelijk een twintiger en een dertiger zijn. Stephens werd betaald door Accenture. Stephens stelt productief te zijn geweest, wijst erop dat er nooit disciplinaire maatregelen tegen hem zijn genomen en stelt dat Facebook tevreden was over zijn prestaties.

Facebook beëindigde het programma in Austin in juni 2016 en verhuisde het programma naar Phoenix, Arizona. Dit aangezien het bedrijf besloot met een andere leverancier samen te gaan werken. Accenture vond volgens de aanklacht in juli 2016 een nieuwe baan voor 27 van de 30 werknemers die aan het Facebook programma werkten. Stephens kreeg echter geen nieuwe baan aangeboden en werd uiteindelijk in november 2016 ontslagen.

Herstart van Marketing Expert Program

Stephens meldt dat één van zijn managers bij Accenture in februari 2017 contact met hem opnam en aangaf dat het Facebook Marketing Expert Program opnieuw werd opgestart in Austin. Deze manager zou hebben aangegeven dat Stephens goed bij dit project past, maar hij werd ditmaal niet aangenomen voor de functie. Een manager zou hierbij hebben verklaard dat Facebook nieuwe gezichten en nieuw bloed zocht en een andere richting wilde inslaan. De eerdere prestaties van Stephens zouden geen probleem vormen.

De 54-jarige Stephens meldt in de aanklacht negen maanden later te hebben ontdekt dat Facebook een dertiger heeft ingehuurd om het Marketing Expert Program te leiden. Deze man zou eerder hebben gerapporteerd aan Stephens, weinig ervaring hebben in het managen van werknemers en aanzienlijk minder gekwalificeerd zijn. Stephens klaagt stelt slachtoffer te zijn van leeftijdsdiscriminatie en klaagt zowel Accenture als Facebook aan wegens schending van de Amerikaanse Age Discrimination in Employment Act en de Texas Commission on Human Rights, onderdeel van de Texas Labor Code.

Terug naar nieuws overzicht