Wouter Hoeffnagel - 03 augustus 2018

Radboud ontvangt 1,8 miljoen euro subsidie voor fintech-onderzoek

Een project van de Radboud Universiteit waarin de effecten van samenwerkingsverbanden in fintech wordt onderzocht krijgt een Marie Curie Innovative Training Networks subsidie van 1,8 miljoen euro uit het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie. De onderzoeksgroep maakt deel uit van de managementfaculteit van de Radboud Universiteit en is de eerste in Nederland en tweede business school in Europa die deze subsidie ontvangt.

Het project heet Foster Innovation Networks in a Digital Era (FINDER) en wordt geleid door Rick Aalbers, associate professor Strategy & Innovation aan de Radboud Universiteit en hoofdaanvrager van de subsidie. Binnen het project wordt onderzoek gedaan naar innovatieve samenwerkingen tussen organisaties op het gebied van fintech. Denk hierbij aan technologieën zoals apps van banken of apps waarmee je kunt beleggen. Ook onderwerpen als biometrische identificatie en social collective decision making vallen hieronder.

Effect van samenwerkingen op ontwikkeling en implementatie

"We gaan onderzoeken wat de effecten van verschillende interne en externe samenwerkingsverbanden zijn op de ontwikkeling en implementatie van dergelijke nieuwe technologieën. Welk samenwerkingsvorm brengt de technologie het verst en hoe kan specifieke fintech technologie bestaande samenwerkingsverbanden verstevigen? Een voorbeeld van alternatieve samenwerkingsvormen die de revue zullen passeren zijn bijvoorbeeld ‘grassroots’: organisaties waarbij politieke processen vanuit de brede maatschappij worden ontwikkeld. Maar ook de samenwerking tussen grote spelers en recente startup behoeft nadere verkenning", licht Aalbers toe op de website van de Radboud Universiteit.

Het onderzoeksprogramma ontvangt vier jaar financiering. Het geld wordt onder andere ingezet om vijf PhD-studenten op te leiden op zowel onderzoek en onderwijs als praktijkoriëntatie. Hiervoor werkt de Radboud Universiteit samen met IT service provider Atos. Het project gaat op 1 november 2018 van start. "Ik verwacht dat het de samenwerking tussen academie en het bedrijfsleven in Europees verband verder zal uitbouwen", aldus Aalbers.