Gartner: 'Vervang verouderde DBMS systemen door moderne varianten'

01-08-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Gartner: 'Vervang verouderde DBMS systemen door moderne varianten'

Prerelationele database management systemen (DBMS'en) worden door steeds minder applicaties gebruikt. Ook neemt het marktaandeel voor prerelationele DBMS producten steeds verder af. Gartner voorspelt dat de winst uit deze producten in 2020 minder dan 1% van de totale DBMS markt bedraagt. Het onderzoeksbureau adviseert organisaties dan ook hun verouderde DBMS systemen te vervangen door moderne varianten als onderdeel van IT-modernisatieprojecten.

"Deze trend zet door en steeds meer organisaties kiezen voor modernere oplossingen", zegt Donald Feinberg, vice president en analist bij Gartner. Migreren naar moderne DBMS biedt verschillende voordelen, waaronder lagere onderhoudskosten, grotere systeemflexibiliteit en agility en de beschikbaarheid van meer kennis en ervaring. Nu is de tijd om te beginnen met het moderniseren van systemen en databases."

Big data 

Gartner wijst erop dat er allerlei motivaties zijn prerelationele DBMS technologie te vervangen, waarvan het feit dat de technologie verouderd is de meest duidelijke is. De technologie is oorspronkelijk ontworpen voor databases van megabytes of gigabytes. "Het beheren van de hedendaagse big data systemen is te veel gevraagd van software die decennia oud is", aldus Feinberg. "De tools voor het beheren en gebruiken van deze grote systemen ondersteunen geen prerelationele databases. Om gebruikt te kunnen worden moet data worden verhuisd naar een modern DBMS platform, wat extra latentie toevoegt."

Hedendaagse relationele DBMS technologie ondersteunt onder andere applicaties voor het uitvoeren van multiterabyte online transacties met duizenden gelijktijdige gebruikers. Moderne engines kunnen alles wat prerelationele DBMS technologie kan, maar bieden meer schaalbaarheid, flexibiliteit en functionaliteit.

Cloud

"Een andere factor om te overwegen is de cloud", aldus Feinberg. "In het tijdperk van prerelationele DBMS'en bestond de cloud nog niet. Vandaag de dag maken veel systemen en applicaties zoals Software as a Service (SaaS) gebruik van de cloud. Services om data te extraheren uit de cloud of het verbinden van cloud data met prerelationele databases zijn zeldzaam, waardoor het nagenoeg onmogelijk is cloud en prerelationele technologie op effectieve en kostenefficiënte wijze te combineren. Database Platform as a Service (dbPaas) zijn een valide en up-to-date alternatief."

Organisaties die geen afscheid willen nemen met hun prerelationele DBMS moeten volgens Gartner meer budget beschikbaar maken voor onderhoud en consultancy. Naarmate het aantal gebruikte installaties afneemt, moeten vendoren de onderhouds- en supportkosten verhogen om dit te compenseren. "De teruglopende beschikbare kennis voor deze technologie vertaalt zich ook in hogere kosten", voegt Feinberg toe. "Universiteiten onderwijzen niet langer over deze technologie en het huidig personeel verschuift van interne IT-afdelingen naar externe consultancybureau's om hun diensten tegen een hogere prijs te verkopen."

Opties

Gartner wijst erop dat er veel opties beschikbaar zijn voor het vervangen van prerelationele applicaties en DBMS platformen. Het onderzoeksbureau adviseert data en analytics leaders deze opties nauwkeurig te onderzoeken en voor ieder systeem dat gemigreerd of vervangen moet worden de beste optie te kiezen. Ook adviseert Gartner een migratieplan op te stellen op basis van het gekozen platform en de kosten op realistische wijze te schatten. Het onderzoeksbureau wijst erop dat de migratiekosten worden gecompenseerd door de lagere onderhoudskosten, de minder specialistische kennis en vaardigheden die nodig is voor het beheer van de systemen en de algemene hogere schaalbaarheid van de nieuwe platformen. Indien het beschikbare personeel niet intern beschikbaar is, zijn er meerdere consultancybureau's beschikbaar die deze projecten kunnen ondersteunen.

Terug naar nieuws overzicht
Gartner