Redactie - 27 juli 2018

Proximus boekt met +2,6% solide omzetgroei in Q2

Proximus boekt met +2,6% solide omzetgroei in Q2 image

De voortdurende daling van omzet uit spraak werd gecompenseerd door groei bij vaste data en tv. Verder was er sprake van solide groei in mobiel postpaid, met een netto aanwas van 45.000 klanten bij consumenten en zakelijke gebruikers samen. De prijsdruk als gevolg van de Roam Like At Home (RLAH) wetgeving werd hierdoor geneutraliseerd, zo laat de Belgische telecomincumbent weten.

Omzet stijgt over hele linie

Proximus wist ook de omzet uit IT - onder meer dochter Telindus - te vergroten met een plus van 6.2 procent. Wholesale-carrierdochter BICS zag de kwartaalomzet zelfs met 8,9 procent toenemen, naar EUR 340 miljoen - inclusief het in 2017 overgenomen TeleSign. In totaal kwam de groepsomzet 2,6 procent hoger uit op EUR 1,454 miljard. De directe marge van activiteiten op de Belgische thuismarkt kwam uit op EUR 853 miljoen, een plus van 2,3 procent. RLAH-erosie werd goedgemaakt door het consumentensegment. De directe marge van BICS kwam 18,5 procent hoger uit op EUR 79 miljoen, mede door synergie-effecten van de TeleSign-overname. De groepsmarge groeide met 3,5 procent naar EUR 932 miljoen. De onderliggende Ebitda voor de groep steeg met 6,1 procent naar EUR 493 miljoen. 

Investeringen in glasvezel, mobiel

Proximus investeerde EUR 238 miljoen in het tweede kwartaal, waarmee de kapitaalsinvesteringen in H1 uitkwamen op EUR 459 miljoen. Het geld ging zowel in de verdere uitrol van glasvezel zitten als in het uitbreiden en vernieuwen van het mobiele netwerk, onder meer met technologie voor LTE Advanced en proeven met 5G. Verder stopte de incumbent geld in tv-content en de onderliggende IT-systemen. 

Dankzij de blijvende groei van zijn Tuttimus/Bizz All-In portfolio (439.000 eind juni) en prijsvechter Scarlett wist Proximus solide groei te realiseren in mobiele postpaid. Ook in het zakelijke mobiele segment wist Proximus groei te realiseren. 

Voor de komende jaarhelft verwacht Proximus verdere groei met zijn twee nieuwe Epic-abonnenmentsportfolio's, specifiek gericht op mensen die veel data verbruiken met streaming en social media. De eerste resultaten zijn volgens CEO Dominique Leroy veelbelovend. 

Zorgen over multibandveiling

Diverse aankopen van gespecialiseerde IT-bedrijven zoals Codit en investeringen in het IT-portfolio van dochter Telindus zorgen er voor dat Proximus nu een breed en diep IT-pallet kan aanbieden dat ver boven connectiviteit uitstijgt. 

Leroy sprak verder nogmaals haar zorgen uit over de aangekondigde multibandveiling eind 2019 door de Belgische regering. Zij spreekt over discriminerende condities die de door de overheid gewenste vierde mobiele speler bevoordelen. Toezichthouder BIPT noemt de gevolgen nog ongewis. Proximus en rivaal Orange denken dat de impact vooral negatief zal zijn.