Redactie - 25 juli 2018

KPMG wordt datapartner van Team Sunweb

KPMG en wielerploeg Team Sunweb gaan nauw samenwerken om de prestaties van het team naar een hoger niveau te brengen. De samenwerking houdt in dat KPMG Team Sunweb gaat helpen om met behulp van innovatieve technologie een meer data-gedreven organisatie te worden.

Betere voorspelmodellen creëren

“Een beter gebruik van de technologie moet Team Sunweb in staat stellen om met alle programma’s (Men, Women & Development) de komende jaren structureel deel uit te maken van de top van het internationale wielrennen”, zegt Iwan Spekenbrink, CEO van Team Sunweb. Spekenbrink: “Uiteindelijk moet de samenwerking eraan bijdragen dat Team Sunweb structureel mee kan doen voor de winst in de belangrijkste wielerwedstrijden, zoals de Tour de France. Dit partnership stelt ons in staat om de enorme set aan data die we nu al verzamelen schaalbaar te maken om vervolgens betere voorspelmodellen te creëren. Het brengt ons performance model meteen naar een nog hoger niveau. Op de middellange termijn zal de transitie naar een meer data-gedreven werkwijze echter nadrukkelijk ook een organisatieverandering met zich mee brengen. We benaderen het wielrennen als een ultieme teamsport, waarin renners en experts moeten kunnen excelleren om daarmee het team sterker te maken. KPMG is de aangewezen partij om ons in dat proces te begeleiden.”

‘People-driven progress’ & ‘Keep Challenging’

In de benadering van Team Sunweb staat de optimale balans tussen de prestaties van de individuele renner en het team centraal. Data en technologie moeten een grotere bijdrage gaan leveren aan deze prestaties. “Overigens gaat het hierbij niet alleen om technologie”, zegt Rob Fijneman, Head of Advisory bij KPMG. Fijneman: "Om stappen vooruit te kunnen maken is de menselijke factor van groot belang, van de individuele renners én het gehele team. Data, technologie en menselijke inbreng moeten nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd om tot vooruitgang te komen waarbij de mens aan het stuur blijft. Dat is people driven progress. Deze verandering vraagt aanpassingen, van de mensen, de processen en de systemen binnen de organisatie. KPMG en Team Sunweb gaan samenwerken om deze verandering waarbij de mens centraal staat tot stand te brengen. Net zoals wij ook andere bedrijven in andere sectoren op vergelijkbare wijze ondersteunen. Dit sluit één op één aan op de Keep Challenging filosofie van Team Sunweb. De ploeg gelooft in collectieve optimalisatie. Innovatie moet altijd gepaard gaan met optimale samenwerking tussen renners, coaches en experts. De menselijke factor is daarin essentieel. Op dit punt vinden KPMG en Team Sunweb elkaar blindelings.”

Real time dataplatform

Een essentieel onderdeel van de transformatie vormt de ontwikkeling van een nieuw data platform dat alle experts die binnen Team Sunweb actief zijn real time toegang geeft tot de relevante beschikbare data over de ploeg en de individuele renners. Fijneman: “Dan praten we niet alleen over renners en ploegleiding, maar ook over trainers, bewegingswetenschappers, voedingsdeskundigen en medici. In dit platform stoppen we alle informatie die van de individuele renners bekend is. Informatie over hun fysieke conditie, hun prestaties tijdens trainingen, hun voedingsschema’s en hun race- en blessuregeschiedenis. Door alle disciplines binnen het team tijdens een race nauw te laten samenwerken en de verkregen inzichten tijdens de rit te gebruiken, kan een betere prestatie worden neergezet. Gegevens over bijvoorbeeld de fysieke gesteldheid van de renners, de details van de etappe en de weersomstandigheden worden real time verzameld, geanalyseerd en ingezet om betere besluiten te nemen tijdens de koers. Met behulp van kunstmatige intelligentie en voorspellende analyses wordt een beeld verkregen van mogelijke koersscenario’s, van de kansen van de ploeg om een rit succesvol af te sluiten en van de impact van strategische ingrepen van de ploegleiding.”

Tourwinnaar van de toekomst

Naast het inzetten van de data tijdens wedstrijden, wordt het platform gevoed met de prestaties die gedurende grotere en kleinere rondes zijn geleverd en de progressie die de renners daarin doormaken. Fijneman: “De analyses die we vervolgens met het dataplatform kunnen maken, geven een zeer gedetailleerd beeld van de kwaliteiten van de individuele renners, over hun sterke en zwakke punten en hoe de wielrenners en hun specifieke kwaliteiten zich in de tijd ontwikkelen. Hierdoor kunnen talenten worden opgespoord en wordt gezorgd voor een trainingsbegeleiding die in detail is afgestemd op de individuele renner. Als wij deze data combineren met die van grote wedstrijden die verreden gaan worden en de details van de etappes daarin, dan sluit ik niet uit dat wij een bijdrage leveren aan een Tour de France overwinning van Team Sunweb in de nabije toekomst.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024