Redactie - 20 juli 2018

Omgaan met de dood van netneutraliteit

Omgaan met de dood van netneutraliteit image

Hoe voorkom je dat het einde van de netneutraliteit ten koste gaat van de kwaliteit van je dienstverlening in de VS? Intelligent traffic management is in staat de verbinding met je klanten automatisch te optimaliseren, zodat de best mogelijke gebruikservaring gegarandeerd blijft.

Het enige dat nooit verandert aan het internet is dat het voortdurend blijft veranderen. Routes worden gewijzigd, servers of netwerken vallen uit, nieuwe technologieën zetten de netwerken op nieuwe manieren onder druk en de wet- en regelgeving die wereldwijd de digitale economie beïnvloedt, verandert soms stevig van koers.

De meest recente grote verandering op dit gebied is de afschaffing van de netneutraliteit in de Verenigde Staten. Dat betekent dat content-eigenaren en bedrijven die diensten via het internet aanbieden in de VS, nu moeten gaan nadenken over manieren om de kwaliteit van hun dienstverlening op peil te houden. De tijd dat iedereen in principe recht heeft op een evenredig gebruik van de beschikbare bandbreedte, is in de VS voorbij: ISP’s kunnen nu besluiten bepaald (betaald) verkeer voorrang te geven op internetverbindingen van goede kwaliteit. Het gevolg kan zijn dat gebruikers vaker te maken krijgen met vertragingen door futloze netwerkverbindingen, bufferende video’s, slome downloads en langdurige applicatie-updates.

Dat is pijnlijk nieuws voor online dienstverleners: inmiddels is al keer op keer aangetoond dat een slechte gebruikservaring door vertragingen direct merkbaar is in de omzet. Je zou je klanten natuurlijk kunnen vragen of ze bereid zijn bij te betalen voor een optimale gebruikservaring – maar dat lijkt een gevaarlijke marketingstrategie. Verstandiger is te kijken hoe slimme technische oplossingen ervoor kunnen zorgen dat ook onder suboptimale omstandigheden de best mogelijke gebruikservaring gegarandeerd kan worden.

De eerste uitdaging waar je als onderneming mee te maken krijgt, is dat je niet weet hoe het verdwijnen van de netneutraliteit je klanten beïnvloedt. Je kunt moeilijk iets verbeteren als je niet kunt meten wat het doet. Helaas is de mate waarin Amerikaanse ISP’s hun verbindingen afknijpen of openzetten niet te detecteren door de meeste huidige monitoring tools. Daardoor ben je aangewezen op metingen vanaf de rand van het netwerk, als je erachter wilt komen hoe ISP’s de netwerksnelheid beïnvloeden op basis van bijvoorbeeld het type content, de host, de dienst of de eigenaar. Wellicht dat je op dit moment al op 5, 10 of misschien wel 100 locaties wereldwijd gebruik maakt van tools om de kwaliteit van je dienstverlening te meten – maar dat is helaas niet meer voldoende. Je gebruikers benaderen je dienst vanaf misschien wel tienduizenden ISP’s. In potentie heb je het over miljoenen verschillende combinaties van gebruikers en ISP’s, die allemaal heel actief gecontroleerd moeten worden aan de rand van het netwerk, waar de gebruikers zitten.

Als je de best mogelijke gebruikservaring wilt kunnen garanderen in regio’s waar de netneutraliteit is verdwenen, moet je op zoek naar tools die je niet alleen inzicht geven in dat verkeer, maar die je ook de mogelijkheid geven om dat verkeer te beïnvloeden, door de datacenters of content netwerken te selecteren die de beste prestaties geven, afhankelijk van de ISP die ze gebruiken en hoe de prestaties er op dat moment in realtime uitzien.

Om een voorbeeld te geven: het lijkt aannemelijk dat de grote cloud providers op termijn deals gaan sluiten met grote ISP’s, om ervoor te zorgen dat hun gebruikers een betrouwbare verbinding krijgen met de content die in hun clouds gehost wordt. Als klant moet je dan wel in staat zijn optimaal van dergelijke overeenkomsten gebruik te maken, zodat steeds de route wordt gekozen die voor specifieke gebruikers het gunstigst uitpakt. Het is onhoudbaar om dat allemaal handmatig bij te houden. En dat is nog maar een van de vele criteria die meespelen.

Ook de keuze voor een cloud-regio of een datacenter van waaruit je je internetdiensten aanbiedt aan individuele gebruikers, is plots een stuk minder simpel geworden. De netwerkprestaties naar je server locaties spelen mee, de lokale dataregels (zoals de AVG) spelen mee, de prestaties van je applicatie zelf, business rules, kostenoverwegingen... Wat je nodig hebt is een manier om hier een beleid op te voeren dat rekening houdt met al die beperkingen, zodat je realtime al je dataverkeer kunt afstemmen op de actuele situatie op het internet.

Een intelligente traffic management oplossing is in staat die routing voortdurend geautomatiseerd te optimaliseren, zodat het wegvallen van de netneutraliteit geen hoofdpijndossier wordt dat je dwingt voortdurend zelf aan de knoppen te zitten. Ook zonder de garantie van netneutraliteit moet je team zich kunnen richten op de gebruikservaring van je applicaties zelf, en niet op de ontelbare manieren waarop je dienst bij je eindgebruikers terecht kan komen.

Peter van Leest, Regional Director Benelux bij Citrix

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024