Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
20-07-2018 | door: Witold Kepinski

Een extreme showcase in IoT en analytics (video)

Meedoen aan de Volvo Ocean Race is geen sinecure, ook niet voor Team AkzoNobel. Om tijdens deze mondiale zeilrace optimaal te presteren, werden de bemanningsleden uitgerust met slimme horloges die data verzamelen over hun fysieke gesteldheid. Paul Eringfeld (SAP) en Fokko Kip (AkzoNobel) spreken van 'een extreme showcase in IoT en analytics'.

Softwarebouwer SAP ontwikkelde een systeem om biometrische gegevens over de leden van Team AkzoNobel aan boord te analyseren. “Tijdens de etappes, die ieder maximaal drie weken duren, zijn de crew en de boot geïsoleerd”, vertelt Eringfeld, business architect bij SAP en geestelijk vader van het project. “Dat is een regel. De vraag die wij in oktober 2016 van AkzoNobel kregen, is of wij een oplossing konden bedenken die data van de crew verzamelt en op de boot zelf analyseert, dus zonder cloud verbinding. In februari 2017 zijn we gaan ontwikkelen, bouwen en testen.”

IoT Edge

Het IoT-project, want dat is het, was en is voor SAP een ideale gelegenheid om componenten te gebruiken die al op de plank lagen. “De oplossing maakt gebruik van een SAP Leonardo IoT Edge: een database met heel specifieke software”, legt Eringfeld uit. “SAP Leonardo IoT Edge kan de sensordata – de biometrische gegevens die de horloges (wearables) verzamelen – zonder internet- of dataverbinding verwerken en opslaan. Pas terug in de haven worden de data gesynchroniseerd naar een cloud platform voor grotere data-analyses en sciences. De inzichten daarvan komen terug naar de boot en zijn beschikbaar voor een volgende 'race leg'.”

Hartslag

Vooral de hartslag van de opvarenden levert inzichten op die in de Volvo Ocean Race cruciaal zijn. “Als je gegevens daarover lang genoeg verzamelt, weet je bijvoorbeeld ook hoeveel calorieën de crew members verbruiken”, verduidelijkt Eringfeld. Volgens Fokko Kip, projectmanager bij AkzoNobel, geeft de SAP-oplossing veel inzicht in bijvoorbeeld het slaapgedrag van de zeilers. “Als aan het einde van een leg de gemiddelde hartslag toeneemt, is dat een duidelijke indicatie dat de crew minder of onrustiger slaapt.”

Inzicht

De bemanning speelt met deze inzichten beter in op situaties aan boord, is de bedoeling. “De zeilers moeten bijvoorbeeld niet alleen het gevoel hebben dat ze te weinig hebben geslapen, maar weten dat dat werkelijk zo is”, aldus Eringfeld. Volgens Kip kun je van alles met elkaar in verband brengen: “Vertel een zeiler zijn hartslag en geef hem informatie over omstandigheden als golfhoogte, zee temperatuur, windrichting, windkracht en bootsnelheid, en hij weet precies wat hij op een dag aan calorieën verbrandt. Met een weermodel voor de komende dagen kan hij zelfs vooruit kijken: wat gaat hij verbranden en hoeveel moet hij daarom eten? Vergeet niet: de verschillen tussen winst en verlies zijn klein in de Volvo Ocean Race. Alle beetjes helpen.”

Showcase

De techniek helpt de zeilers van Team AkzoNobel vooruit. Voor SAP is het project een 'extreme showcase' voor oplossingen op het gebied van IoT en analytics, ook voor meer gangbare toepassingen. Eringfeld: “Dit is heel interessant voor organisaties met mensen op moeilijk bereikbare plekken. Een afgelegen fabriek, of een duikboot voor mijn part. Denk ook aan moeilijke of risicovolle weersomstandigheden; het kan flink stormen op de oceaan. Of voor mensen die extreem fit moeten zijn, of continu heel strikte veiligheidsvoorschriften moeten opvolgen. Dat een monitor-achtig horloge op locatie tegen iemand zegt: je bent niet fit genoeg meer voor dit werk, neem een pauze!”

Leonardo

Het gaat erom dat de Leonardo-oplossing lokaal allerlei data verzamelt en daar zinnige dingen mee doet. “Dat is het generieke idee van Intelligent Edge en daar is de Volvo Ocean Race een uitstekend uithangbord voor”, besluit Eringfeld. “SAP heeft laten zien dat we met onze nieuwe technologieën niet alleen traditionele, maar ook innovatieve en riskante trajecten aankunnen. Wij zijn klaar voor de wereld van de toekomst.”

Door: Witold Kepinski

Terug naar video overzicht
Cloud