'Iedere Nederland moet digitale kluis voor persoonsgegevens krijgen'

14-07-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

'Iedere Nederland moet digitale kluis voor persoonsgegevens krijgen'

Iedere Nederlander moet een digitale kluis krijgen waarin zijn persoonlijke gegevens zijn opgeslagen. Een dergelijke kluis moet enerzijds administratieve blunders voorkomen en burgers anderzijds de mogelijkheid geven zelf te bepalen met wie zij gegevens delen.

Hiervoor pleiten regeringspartijen VVD en D66, meldt het AD. Op dit moment beschikken allerlei (semi-)overheden over persoonlijke gegevens van Nederlandse burgers. Denk hierbij aan gemeenten, de Belastingdienst en pensioenfondsen. VVD-Kamerlid Jan Middendorp stelt dat het door deze decentrale opslag regelmatig fout gaat. "Denk aan torenhoge belastingaanslagen, doordat verhuizingen niet goed zijn verwerkt en aan AOW’ers die worden gekort omdat iemand anders foutief op hun woonadres is ingeschreven", legt Middendorp uit aan het AD.

Met wie worden welke gegevens gedeeld?

Al langer is het mogelijk na te gaan over welke persoonsgegevens de overheid via de website MijnOverheid.nl. Deze website gaat echter niet ver genoeg, stellen de partijen. Zo is niet inzichtelijk met wie welke gegevens worden gedeeld. VVD en D66 in de Tweede Kamer willen daarom een digitale kluis introduceren in combinatie met een extra beveiligd inlogsysteem en één digitaal contactadres.

De digitale kluis moet een hoog veiligheidsniveau bieden. "Ik kan me voorstellen dat we straks ons paspoort gebruiken om - door met behulp van je telefoon daarvan een scan te maken - in te loggen in de digitale kluis", aldus Middendorp.

Kritiek

Privacyorganisaties Bits of Freedom heeft zich al kritisch uitgelaten over het plan. De organisatie stelt dat een dergelijke digitale kluis ervoor zorgt dat alle informatie centraal wordt opgeslagen. Dit is volgens directeur Hans de Zwart, aangezien je als burgers hierdoor voor elke overheidsdienst volledig transparant bent. Daarnaast iet he beveiligen van gegevens altijd moeilijk. Door gegevens centraal op te slaan, wordt volgens Bits of Freedom het risico op problemen vergroot.

Terug naar nieuws overzicht
Security