Provincie Groningen investeert 300.000 euro in broedplaats voor ICT'ers

15-07-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Provincie Groningen investeert 300.000 euro in broedplaats voor ICT'ers

De provincie Groningen investeert 300.000 euro in een nieuwe broedplaats voor ICT-ontwikkelingen van Noorderpoort: de Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap. De 'Werkplaats' wordt in Het Nieuwe Kasteel aan de Kraneweg gevestigd en moet uitgroeien tot een plek waar verschillende sectoren samenwerken om voldoende goed geschoold personeel klaar te stromen voor de ICT-arbeidsmarkt in de regio Groningen.

Dit is bekend gemaakt door Samenwerking Noord, een initiatief noordelijke (semi)overheidsinstanties gericht op ICT samenwerking. De provincie Groningen meldt dat er op dit moment 19.450 arbeidsplaatsen zijn in de ICT-sector. Daarnaast zijn evenveel ICT-functies beschikbaar in andere sectoren. Naar verwachting groeit de vraag naar ICT'ers in de regio Groningen tot 2025 met ongeveer 4.000 banen. Daarnaast moet naar schatting circa 20% van de bestaande ICT'ers tot 2025 worden vervangen, onder meer door de uitstroom van gepensioneerden. Dit komt neer op bijna 8.000 banen.

Grote tekorten aan ICT'ers

Deze verwachte groei in de vraag naar ICT'ers is problematisch, aangezien de ICT-sector op dit moment al kampt met grote tekorten aan personeel. Veel bedrijven hebben moeite openstaande vacatures op te vullen. Tegelijkertijd groeit de vraag naar ondernemende en communicatieve ICT’ers. Deze vraag neemt naar verwachting in de toekomst alleen maar toe door de snelheid van technologische en digitale ontwikkelingen.

De Werkplaats voor Digitaal Vakmanschap moet een broedplaats worden voor ICT-talent. De Werkplaats bestaat uit drie labs: een Kennis Lab (onderzoek en onderwijs), Learning Lab (gepersonaliseerd onderwijs) en een Business Lab (ondernemen in combinatie met leren). De werkplaats wordt flexibel en moet trends volgen door in te spelen op nieuwe technologieën en ontwikkelingen. Hierbij moet nauw worden samengewerkt met sectoren. Het project start deze zomer en heeft een looptijd van vier jaar. In 2022 moet het project zonder subsidie zelfstandig kunnen voortbestaan.

Terug naar nieuws overzicht