Wouter Hoeffnagel - 13 juli 2018

'Vraag naar PC's vlakt af door groeiende verkoopprijzen'

De vraag naar PC's vlakt af door de groeiende verkoopprijs van PC's. Dit is vooral te danken aan de grote vraag naar DRAM, die de productie overschrijdt.

Dit meldt onderzoeksbureau Gartner. De verkoop van PC's, tablets en mobiele telefoons stijgt in 2018 naar verwachting met 0,9%. In totaal worden naar verwachting 2,28 miljard units verkocht. De gecombineerde vraag naar PC's en tablets stijgt naar schatting met 1,2%, wat vooral te danken is aan een groeiende vraag naar tablets. De vraag naar smartphones is juist in een stroomversnelling gekomen, met een toename van 1,4%.

Grote vraag naar DRAM

"De pc-markt wordt nog steeds gehinderd door de onderdrukking van de DRAM-markt voor heel 2018, vanwege het ontbreken van nieuwe wafercapaciteit Als gevolg daarvan zullen pc-leveranciers hun prijzen in 2018 blijven verhogen," zegt Ranjit Atwal , onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Grotere schermen en meer grafische kaarten betekenen ook stijgende kosten, die bijdragen aan de prijzen van hardwarematerialen."

Hoewel de pc-markt prijsgevoelig is, is is er wel meer vraag van bedrijven naar hoogwaardige pc's, zoals Ultramobile Premium-apparaten, waar waarde als hoger wordt beschouwd. Gartner schat de groei van zendingen van ultramobiele premium-eenheden in 2018 op 12 procent. De volgende grote verschuiving in de pc-markt zal worden gekenmerkt door het einde van de ondersteuning voor Windows 7 in januari 2020. "Het wordt steeds belangrijker voor bedrijven om naar Windows 10 te migreren zodra mogelijk, en zeker tegen het einde van 2019", aldus Atwal.

gartner-verscheepte-devices-2017-2020.png