Wouter Hoeffnagel - 12 juli 2018

Circa 5.000 paspoorten en identiteitsbewijzen kunnen productiefout bevatten

Door een technisch probleem werkt bij ongeveer 5.000 paspoorten en identiteitsbewijzen mogelijk één van de elektronische echtheidskenmerken niet. Vooralsnog zijn er geen signalen dat de productiefout tot problemen heeft geleid bij grenscontroles.

Dit schrijft staatssecretaris Knops vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Burgers die mogelijk een productiefout in hun reisdocument hebben worden hiervan via een brief op de hoogte gesteld. In deze brief wordt uitgelegd hoe zij kunnen controleren of alle elektronische echtheidskenmerken naar behoren functioneren. Hiervoor is een gratis Android app beschikbaar gesteld. Ook kunnen burgers vanaf maandag 16 juli bij gemeenten en Nederlandse ambassades in het buitenland terecht om hun reisdocument te laten controleren. Foutieve paspoorten en identiteitsbewijzen worden kosteloos vervangen.

Reizigers kunnen ondanks het ontbreken van het kenmerk zonder problemen met het document reizen; de staatssecretaris meldt dat zowel de Koninklijke Marechaussee als de buitenlandse grensbewakingsautoriteiten van het probleem op de hoogte zijn gesteld.

Meer informatie is hier beschikbaar.