Google krijgt Europese miljardenboete wegens machtsmisbruik met Android
11-07-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Google krijgt Europese miljardenboete wegens machtsmisbruik met Android

Google kan een miljardenboete van de Europese Commissie tegemoet zien. Het Amerikaanse techbedrijf zou zijn dominante marktpositie met het mobiele besturingssysteem Android misbruiken om concurrenten te benadelen.

Dit meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Google zou fabrikanten van Android smartphones dwingen apps van Google voorgeïnstalleerd mee te leveren. Hierdoor hebben de apps een oneerlijk voordeel over concurrerende apps, die uit de appwinkel Google Play gedownload moeten worden.

Tot 10% van de jaaromzet van Alphabet

Naar verwachting wordt de boete volgende week officieel bekend gemaakt, waarbij ook de hoogte van de boete duidelijk wordt. De boete kan oplopen tot 10% van de jaaromzet van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Naast de boete zal Google naar verwachting ook gesommeerd worden zijn beleid aan te passen.

Het is niet de eerste keer dat Google een Europese boete opgelegd krijgt. Het Amerikaanse techbedrijf kreeg in 2017 van de Europese Commissie een boete van 2,4 miljard euro opgelegd wegens machtsmisbruik met zijn zoekmachine. Het bedrijf heeft volgens de Europese Commissie zijn prijsvergelijker Google Shopping in de zoekresultaten van de zoekmachine Google een oneerlijk voordeel gegeven ten opzichte van concurrenten.

Terug naar nieuws overzicht