Een op de drie phishing-e-mails wordt geopend

11-07-2018 | door: Redactie

Een op de drie phishing-e-mails wordt geopend

Cijfers van security leverancier Sophos tonen aan dat phishingmails week in, week uit organisaties tracht te misleiden. Het is een continue aanval op het bedrijfsleven: 41% van de organisaties ervaart phishing-aanvallen dagelijks (of vaker) en meer dan driekwart (77%) ervaart minstens één keer per maand een phishing-aanval. Misschien wel het meest verontrustend is dat ongeveer 30% van deze phishing-e-mails wordt geopend, waaruit blijkt dat het cybercriminelen, ondanks bewustzijnsprogramma’s en trainingen, nog steeds lukt om personen te misleiden.

Inzicht in hun manier(en) van handelen is van groot belang. Sophos heeft inzicht in welke soorten e-mails het beste werken, wie het meest onder vuur wordt genomen alsmede de beste (combinatie van) technologieën en trainingen om een organisatie te beveiligen. We kunnen bijvoorbeeld aantonen dat boekhouding en financiën de meest doelgerichte afdelingen zijn. Maar gezien het feit dat administratie en management op de voet volgen, is er een duidelijke behoefte om beschermende technologieën te combineren met op maat gemaakte, specifieke trainingen die de rollen van mensen weerspiegelt.

John Shier, senior security advisor van van Sophos zegt: “Omdat de kwaliteit van phishing-e-mails is verbeterd, is het belangrijk te onthouden dat sommige ontvangers voor de gek worden gehouden. Gebruikers vormen de eerste verdedigingslinie tegen een succesvolle phishing-aanval. Hoewel educatie een belangrijk onderdeel is van het veilig houden van een organisatie, geldt dit ook voor de mogelijkheid van de gebruiker om verdachte phishing-pogingen te melden. Maak het eenvoudig en zonder consequenties voor uw gebruikers om aanvallen te melden, zelfs als ze zijn misleid. Het systeem voor vroegtijdige waarschuwing is cruciaal voor elke organisatie die snel en resoluut wil reageren op een phishingaanval.”

Een rapport over Sophos’ bevindingen is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht
Security