Wouter Hoeffnagel - 09 juli 2018

Defensie verbiedt gebruik sport- en fitnessapps

Defensiemedewerkers mogen op hun diensttelefoon en privé-apparaten die zij meenemen niet langer gebruik maken van sport- en fitnessapps. In veel gevallen blijken de persoonlijke gegevens van defensiemedewerkers aan de apps te worden gekoppeld, waardoor zij via internet vindbaar zijn.

Dit maakt minister Ank Bijleveld van Defensie bekend aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek van De Correspondent en onderzoeksgroep Bellingcat bleek onlangs via fitness-app Polar allerlei persoonlijke informatie van defensiemedewerkers te vinden is. In totaal wisten de onderzoekers ruim tweehonderd gevoelige locaties op te sporen, waar 6.460 individuen met 69 verschillende nationaliteiten aanwezig waren.

Sportactiviteiten weergeven op kaart

Deze informatie is af te leiden van een kaart die Polar online publiceert. Op deze kaart zijn sportactiviteiten te zien van Polar gebruikers. Door deze kaart te bestuderen is het mogelijk bijvoorbeeld na te gaan welke gebruikers bij een militaire basis in Noord-Irak hebben gesport. Door vervolgens meer informatie over deze gebruikers te verzamelen is het mogelijk te achterhalen waar zij in Nederland hebben hardgelopen. Aan de hand van deze informatie wist De Correspondent niet alleen het exacte woonadres van een militair te achterhalen, maar ook namen en foto's van gezinsleden te vinden.

"We verbieden de apps voor de apparaten van Defensie die militairen gebruiken, maar ook voor privéapparaten die ze meenemen naar hun werk", zegt minister Bijleveld tegen Nieuwsuur. Indien militairen de apps toch installeren, zijn zij strafbaar. "We weten nog niet precies wat voor straffen dat zullen zijn, daar moeten we nog naar kijken."

Ook andere apps lekken informatie

Polar is overigens niet de enige app die de privacy van gebruikers niet goed blijkt te waarborgen. De onderzoekers wisten ook via Endomondo, Runkeeper en Strava informatie te achterhalen over gebruikers, al was dat bij deze apps wel moeilijker dan bij Polar.