Wouter Hoeffnagel - 06 juli 2018

Europees Parlement: 'Privacy Shield beschermt gegevens van Europeanen onvoldoende'

Het Europees Parlement roept de Europese Commissie op de Privacy Shield-overeenkomst met de Verenigde Staten (VS) tijdelijk op te schorten. De overeenkomst beschermt gegevens van Europese burgers onvoldoende.

Dit blijkt uit een resolutie die donderdag 5 juli is aangenomen in het Europees Parlement. 303 Europarlementariërs schaarden zich achter de resolutie, terwijl 223 keer tegen werd gestemd. Het Europees Parlement wil dat de Privacy Shield-overeenkomst wordt opgeschort tot de Amerikaanse autoriteiten zich volledig aan de voorwaarden houden. 

Strengere monitoring

In navolging van het dataschandaal rond Facebook en Cambridge Analytica wil het Europees Parlement dat de overeenkomst strenger wordt gemonitord, aangezien beide bedrijven onder het Privacy Shield zijn gecertificeerd. Het Europees Parlement roept de Amerikaanse autoriteiten naar aanleiding van dit soort incidenten direct te handelen en bedrijven die persoonlijke informatie misbruiken te verwijderen van de Privacy Shield lijst.

Daarnaast zouden dergelijke zaken door Europese autoriteiten moeten worden onderzocht en moet dit indien nodig kunnen leiden tot het staken of zelfs verbieden van dataoverdracht onder de Privacy Shield. Ook spreekt het Europees Parlement zijn zorgen uit over de impact van dergelijke incidenten op democratische processen indien gegevens worden gebruikt om de politieke voorkeuren of het stemgedrag van gebruikers te beïnvloeden.

CLOUD Act

Het Europees Parlement is daarnaast bezorgd over de recent aangenomen Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act (CLOUD Act). Deze wet geeft Amerikaanse en buitenlandse opsporingsinstanties toegang tot persoonlijke data die in andere landen is opgeslagen. Het Europees Parlement wijst erop dat deze Amerikaanse wet ernstige implicaties oplevert voor de EU en daarnaast in strijd kan zijn met Europese databeschermingswetgeving.