Wouter Hoeffnagel - 06 juli 2018

Kabinet werkt aan dekkingsverplichting voor mobiele netwerken

Iedere Nederlander moet in 2025 kunnen beschikken over een internetverbinding met een downloadsnelheid van 100 Mbps. Daarnaast wordt voor mobiele netwerken een dekkingsverplichting ingevoerd, die ervoor moet zorgen dat ook op commercieel minder aantrekkelijke locaties voldoende mobiele dekking wordt geboden.

Dit blijkt uit het Actieplan digitale connectiviteit, dat door staatssecretaris Mona Keijzer, aan het kabinet is aangeboden. Dit actieplan is een integraal plan voor zowel de vaste als mobiele infrastructuur. Het plan sluit aan bij de Nederlandse digitaliseringsstrategie en de Europese oproep om nieuwe doelstellingen en plannen voor zowel breedband als 5G te ontwikkelen.

Vaste verbinding van 100 Mbps

De staatssecretaris wijst op het zeer dynamische karakter van de telecomsector. Om een divers en innovatief aanbod aan dienstverlening mogelijk te maken is het volgens staatssecretaris Keijzer van belang dat er genoeg investeringen plaatsvinden. Ook andere zaken zoals de beschikbaarheid, kwaliteit en prijs van connectiviteit zijn van belang. Concreet wil het kabinet dat iedere Nederlander in 2023 over een vaste aansluiting van 100 Mbps kan beschikken. Dit is eerder dan het Europese doel om in 2025 een 100 Mbps verbinding beschikbaar te maken voor alle burgers.

Dekkingsverplichting

Naast vaste connectiviteit zijn mobiele verbindingen volgens staatssecretaris Keijzer van belang. Op sommige plekken in Nederland is het realiseren van mobiele connectiviteit echter niet commercieel rendabel. De staatssecretaris wijst erop dat hierdoor nog altijd plekken in Nederland zijn waar de mobiele netwerkdekking slecht of zelfs afwezig is.

Om dit probleem aan te pakken wordt bij de komende veiling van nieuwe netwerkfrequenties een dekkingsverplichting opgelegd aan vergunningshouders. Deze verplichting stelt dat op 98% van de oppervlakte van elke gemeente dekking moet worden gerealiseerd. Ook moet deze dekking een minimale datasnelheid bieden. Hoe hoog deze snelheid precies is, wordt de komende maanden op basis van nader onderzoek bepaald. Private partijen kunnen de kosten die zij moeten maken om deze dekking te realiseren in mindering brengen op hun biedingen tijdens frequentieveilingen.

700, 1400 en 2100 Mhz-banden

De dekkingsverplichting is van toepassing op de 700, 1400 en 2100 Mhz-banden, die nog geveild moeten worden. In het actieplan meldt staatssecretaris Keijzer dat deze frequenties in principe voor 20 jaar worden geveild.

Ook de 3,5 GHz-band is voor 5G van belang, al is deze al langer in gebruik door een satellietgrondstation van het Ministerie van Defensie in Burum. "Zoals ik uw Kamer al heb geïnformeerd vindt dit jaar een evaluatie plaats van het gebruik van deze band, met aandacht voor zowel het bestaande gebruik als het defensiegebruik en zal hierover eind dit jaar besluitvorming plaatsvinden. Verder zal de 26 GHz-band na Europese besluitvorming in 2020 aan de markt ter beschikking worden gesteld voor zowel landelijke als bedrijfsspecifieke toepassingen", schrijft de staatssecretaris.