Wouter Hoeffnagel - 28 juni 2018

'Zelfregulering staat nummerportabiliteit in de weg'

De beleidsregel nummerportabiliteit is vorige week in werking getreden. Deze wetgeving verplicht aanbieders wettelijk mee te werken aan een verzoek tot nummerportabiliteit. Het is volgens Stichting Telecom- en internetgebruikers Nederland (sTN) echter de vraag of alle partijen zich aan deze regel zullen houden en of de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voldoende capaciteit heeft om op te treden indien het mis gaat.

sTN stelt al jaren te zien dat MKB klanten zonder dit te willen worden overgezet naar een nieuwe provider. sTN heeft in de afgelopen tien jaar honderden klachten ontvangen van MKB klanten die zonder dit te weten over waren gezet. De latende aanbieder is wettelijk verplicht mee te werken aan een verzoek tot nummerportabiliteit, mits de overeenkomst met de latende aanbieder rechtsgeldig is beëindigd.

'Als je het niet vertrouwt, hang dan op'

En daar zit nu juist de kneep: omdat er geen handtekening (schriftelijkheidsvereiste) nodig is in de zakelijk markt, zijn mkb'ers vaak al overgezet zonder dat ze dit weten. Verscheidene partijen - die door sTN als 'telecom-cowboys' worden omschreven - nemen deze rechtsgeldigheid oftewel de wilsuiting volgens de stichting niet zo nauw, waardoor deze in sommige gevallen door misleiding tot stand is gekomen. Het is mogelijk dit terug te laten draaien, maar kost mkb'ers volgens sTN doorgaans veel tijd en inspanning. John van der Meulen, voorzitter van sTN, heeft in 2017 nog een aantal tips & tricks gegeven, waarbij "als je het niet vertrouwt, hang dan op" de belangrijkste was.

Alhoewel alle operators hebben geprobeerd met elkaar rond te tafel afspraken te maken (zelfregulering) in de afgelopen jaren. Het lijkt er volgens sTN echter op dat deze zelfregulering alleen maar heeft geleid tot vertraging van regelgeving, waardoor de eindstreep voor diensten voor traditionele (laagcapacitaire ISDN) telefonie inmiddels in zicht is. 1 september 2019 is deze beleidsregel die betrekking heeft op zogenaamde WLR – WLR (vaste telefonielijnen) overstap volgens Van der Meulen 'mosterd na de maaltijd'.

 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024