Wouter Hoeffnagel - 28 juni 2018

Zoetermeer kiest voor Zero Trust-model met VMware NSX-microsegmentatie

VMware, gespecialiseerd in cloud-infrastructuur en zakelijke mobiliteit, maakt bekend dat de gemeente Zoetermeer in samenwerking met security-partner ON2IT een zero trust security-model implementeert op basis van VMware NSX-netwerkvirtualisatie. Ook schaft de gemeente VMware vRealize Operations aan om meer inzicht te verkrijgen in IT-processen en de prestaties proactief te kunnen managen. De oplossingen maken niet alleen verbeterde beveiliging in het datacenter mogelijk, maar zorgen er ook voor dat de gemeente de strenge richtlijnen kan volgen waar Nederlandse gemeenten aan moeten voldoen.

Zoetermeer is een moderne, snelgroeiende Zuid-Hollandse gemeente die ongeveer 125.000 inwoners telt. Als vooruitstrevende gemeente is Zoetermeer zich ervan bewust dat een traditioneel, perimeter-centrisch security-model niet langer effectief is in het licht van de grote aantallen cyberaanvallen waar organisaties vandaag de dag mee te maken krijgen. De gemeente heeft daarom samen met VMware-partner ON2IT IT Services gewerkt aan een oplossing die niet al het verkeer binnen het netwerk in eerste instantie als ‘veilig’ beschouwt. Dit zero trust-model is gerealiseerd op basis van de mogelijkheden voor microsegmentatie van het datacenter zoals VMware NSX die biedt. Zoetermeer deelt zijn netwerk nu op in compartimenten en past automatisch fijnmazige security-regels toe op individuele applicaties.

BIG-regelgeving

Nederlandse gemeenten, zo ook Gemeente Zoetermeer, moeten voldoen aan de BIG-regelgeving (Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten). VMware NSX levert een belangrijke bijdrage aan de beveiligingsmaatregelen die worden ingezet bij het volgen van deze regelgeving. De BIG-regels zijn geïntroduceerd door de informatiebeveiligingsdienst (IBD) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en bestaan uit een set van beveiligingsmaatregelen die een goed basisbeveiligingsniveau voor gemeenten garanderen. Om te kunnen voldoen aan deze richtlijnen zijn optimale en transparante IT-processen en security-regels nodig.

“VMware helpt ons tegemoet te kunnen komen aan strenge regels die wij krijgen voor het beschermen van onze data. Dankzij microsegmentatie kunnen we de security-regels binnen ons netwerk beter beheren en toepassen op individuele applicaties. Het was voor ons de logische stap in het vormgeven van een secure software-defined datacenter”, zegt Van Gaalen, IT Manager bij de gemeente Zoetermeer.

Al langer klant van VMware

Zoetermeer is al lange tijd klant van VMware en was de eerste gemeente in Nederland die gebruik maakte van VMware Horizon desktopvirtualisatie. Als onderdeel van de mobiele digitalisering die de organisatie doormaakt, zullen alle medewerkers na de opening van het nieuwe gemeentehuis straks beschikken over ‘digitale werkplekken’. Daarbij wordt straks VMware AirWatch Mobile Device Management ingezet voor het beveiligen van het groeiende aantal mobiele apparaten dat in gebruik is bij de gemeente.

“De gemeente Zoetermeer wil graag digitale diensten aanbieden aan burgers en werknemers voorzien van de digitale tools waarmee ze hun werk optimaal kunnen uitvoeren. Beveiliging is en blijft daarbij van groot belang. Dankzij VMware kunnen we de juiste mensen - of dat nu burgers zijn of werknemers - altijd veilige toegang bieden tot de juiste data”, aldus Daniël van Dijk, netwerkbeheerder en security-specialist van Gemeente Zoetermeer.