OutSystems ziet dat de markt klaar is voor haar Low-Code platform

27-06-2018 | door: Johan van Leeuwen

OutSystems ziet dat de markt klaar is voor haar Low-Code platform

Op een gemiddelde loopbaan is drie jaar niet zo’n lange periode. Maar Willem van Enter (foto) heeft in de drie jaar dat hij nu bij OutSystems werkt enorme veranderingen gezien. De vice president EMEA merkt dat de markt nu heel anders tegen Low-Code applicatieontwikkeling aankijkt.

OutSystems bestaat al 17 jaar, maar vooral de laatste jaren raakt alles in een stroomversnelling. “Toen ik in 2015 bij OutSystems begon werkten er 6 mensen voor de Benelux-organisatie, nu zijn dat er 30. We hadden toen nog nauwelijks enterpriseklanten en nu is vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf óf klant, óf met ons in gesprek. In 2017 groeiden we met 63 procent en het ziet ernaar uit dat we daar dit jaar overheen gaan”, somt Van Enter op.

Enorm verschil
Die successen zijn de verdienste van OutSystems zelf, maar ook het gevolg van een markt die klaar is voor Low-Code applicatieontwikkeling. “Drie jaar geleden wisten bedrijven niet wat er mogelijk was met een Low-Code platform. Dat is nu heel anders. Zeker de laatste zes maanden zie ik in heel Europa dat steeds meer bedrijven het zien als iets dat er gewoon bij hoort. Net als bijvoorbeeld een database, middleware en financiële applicaties. Voor het eerst komen bedrijven zelf naar ons toe omdat ze een Low-Code platform willen hebben en ze hebben gezien, onder andere in analyses van Gartner en Forrester, dat wij daarin de leidende vendor zijn. Drie jaar geleden moesten we nog op deuren kloppen en kregen we vaak reacties als ‘Dat hebben wij niet nodig’ of ‘Dit is te mooi om waar te kunnen zijn’. Een enorm verschil.”


De digitale transformatie staat inmiddels overal op de agenda, zeker op enterpriseniveau, ziet Van Enter. “Bedrijven beseffen dat hun voortbestaan ervan afhangt. Forrester voorspelt dat binnen tien jaar 75 procent van de bedrijven uit de lijst van Standard & Poor’s niet meer bestaat. Om dat te voorkomen moet je snel aan de slag met onder andere mobiele applicaties, zodat je met je markt kunt communiceren. En die applicaties wil je integreren met je backoffice, wat er voor zorgt dat je je bestaande systemen moet optimaliseren. De huidige manier van met de hand codes schrijven werkt daarbij niet. Het is traag en foutgevoelig, en daarnaast zijn er vijf keer minder programmeurs beschikbaar dan dat er in de hele markt nodig zijn. Doordat wij mensen op een eenvoudige grafische manier, met drag and drop, snel applicaties kunnen laten bouwen, hebben wij een oplossing voor die problemen. We zijn de enige die niet alleen het ontwikkelen van mobiele applicaties mogelijk maakt, maar die ook de integratie met de backoffice en de optimalisatie van bestaande systemen regelt. En we vervangen zelfs complete core-systemen door ze opnieuw te schrijven met het Low-Code platform. We hebben op die manier bij klanten volledige ERP-systemen en pensioenapplicaties herschreven.”

Security
Ondertussen staat OutSystems zelf ook verre van stil. Om de veiligheid naar een hoger plan te tillen lanceerde het onlangs Sentry. “Je moet het zien als een uitgebreidere optie van ons platform. Dat platform is van zichzelf al heel veilig, maar banken, financiële instellingen en andere bedrijven die veel met persoonsgegevens werken, hebben nog hogere eisen qua certificaten. Zeker nu met de GDPR. Sentry voldoet aan de hoogste ISO- en SOC-standaarden en is wat dat betreft echt ongeëvenaard in de markt. Bedrijven in de sectoren die ik noemde maken daar graag gebruik van om zo op een veilige manier toch naar de cloud te kunnen gaan. Veel klanten van ons willen hun hele keten automatiseren en dus moet je die hele keten ook beveiligen. Dat is niet eenvoudig. In Sentry zit veel kennis en onderzoek, maar we hebben er bewust sterk op ingezet om klanten van de veiligst mogelijke omgeving te kunnen voorzien.”

360 miljoen
OutSystems haalde afgelopen maand 360 miljoen dollar op in een investeringsronde van KKR en Goldman Sachs. “Dat is een enorme investering waar we natuurlijk erg blij mee zijn”, vertelt Van Enter trots. “Het geeft ook het potentieel van deze markt aan, want die bedrijven kunnen hun geld ook wel elders kwijt.”

“We gaan met dit geld niet ineens heel andere dingen doen, maar we gaan versnellen op punten waar we al mee bezig waren. We gaan investeren in onze serviceorganisatie. Alleen op die manier kunnen we onze klanttevredenheid op hetzelfde hoge niveau houden, terwijl klanten ons gebruiken voor steeds meer en steeds crucialere applicaties. Verder stoppen we geld in de ontwikkeling van het platform en dan met name in Artificial Intelligence en Machine Learning. Het platform stelt mensen nu in staat om op een eenvoudige manier complexe dingen te doen. De volgende stap is dat het platform door kunstmatige intelligentie ontwikkelaars ook gaat adviseren over wat hij of zij waarschijnlijk nodig gaat hebben. Daardoor kan een junior ontwikkelaar werken als een senior. Daarnaast gaan we investeren in onze organisatie. We schalen bij zodat wij de groei die we doormaken ook bij kunnen blijven houden.”

Prachtig
Van Enter is enthousiast en geniet ervan als hij in zijn dagelijks leven toepassingen van OutSystems langs ziet komen. “Als een retailer een pakketje thuisbezorgt en ik zie dat de bezorger met een mobiele applicatie werkt die met OutSystems is gebouwd, word ik heel vrolijk. Ik doe prachtig werk en het is heerlijk om te zien hoe dit bedrijf zich elke dag door blijft ontwikkelen.”

Door: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht