Bouwbedrijf implementeert Prefab SAP S/4HANA

26-06-2018 | door: Redactie

Bouwbedrijf implementeert Prefab SAP S/4HANA

Jan Snel Group heeft samen met partner Dimensys de basis gelegd voor toekomstige groei. In een recordtijd van vijf maanden vervingen ze een verouderd ERP-systeem door Prefab SAP S/4HANA. Met meer dan 320 medewerkers en 125 miljoen euro omzet per jaar is Jan Snel marktleider flexibel bouwen in de Benelux. Het bedrijf realiseert flexibele huisvesting voor onder andere de zorg, het onderwijs en de industrie. Een toonaangevend voorbeeld is het Amsterdamse studentencomplex Ravel Residence dat in ongeveer tien maanden tijd werd opgeleverd. Dit gebouw bestaat uit 800 studentenwoningen, een restaurant, studieruimte, eetkamer, bibliotheek en wasruimte.

De doelstellingen voor de komende 3 tot 5 jaar zijn ambitieus. Jan Snel streeft naar een jaaromzet van 200 miljoen euro en aast op het marktleiderschap in West-Europa. Om die doelstellingen te realiseren, moest Jan Snel wel enkele stappen zetten op het gebied van IT. Onder andere een verouderde ERP-omgeving stond verdere expansie in de weg.

"Voorraadinformatie stond bijvoorbeeld in verschillende systemen. Daardoor was het lastig om informatie snel boven tafel te krijgen", vertelt Richard Brinkman (foto), Chief Financial Officer bij Jan Snel. "Als een medewerker in Montfoort een deur nodig had, belde die persoon naar Hulst met de vraag of er daar nog een op voorraad is. Met projecten die niet alleen in aantal maar ook in omvang toenemen, was die situatie niet langer houdbaar. We hadden behoefte aan meer controle over de business."

Prefab SAP S/4HANA
De bouwer nam Dimensys in de arm voor de vervanging van de verouderde ERP-omgeving door SAP S/4HANA Baseline aangevuld met Dimensys Prefab SAP software en best practices. Hiermee beschikt Jan Snel over een integrale standaardoplossing, gebaseerd op de jarenlange ervaring van Dimensys in de bouw.

Brinkman: "Dimensys is net als wij een no-nonsenseclub met een aanpak die past bij een bouwbedrijf. Prefab SAP S/4HANA bleek bovendien goed aan te sluiten bij een groot deel van onze business. De door Dimensys ontwikkelde software en best practices voor bijvoorbeeld service-, project- en rental management bieden precies wat wij nodig hebben om de business goed te managen."

Snelle implementatie
Na de selectie van de juiste oplossing stelde Jan Snel een strakke deadline: het traject van proof-of-concept tot ingebruikname mocht voor de 6 locaties slechts 5 maanden in beslag nemen. "Ik ben er best trots op dat we die strakke deadline hebben gehaald", verklaart Brinkman. Volgens de CFO liggen een aantal succesfactoren aan die snelle 'go live' ten grondslag. Hij geeft enkele voorbeelden:

1. Focus op uniformiteit
"De door Dimensys en SAP geboden Prefab SAP Baseline was geschikt voor zeker 80 procent van onze processen. Dan moet je gebruikers op het hart drukken dat ze daar niet vanaf mogen wijken, en dat maatwerk pas is toegestaan als het echt niet anders kan. Was er toch maatwerk nodig, dan werd dat door de goede interactie tussen consultants en gebruikers snel opgepakt."

2. Betrokkenheid van de gebruikers
"Hoewel we veel hulp kregen van Dimensys, hebben we bewust ook veel zelf gedaan, zoals het coördineren van de testsessies. Dat zie je terug in de gebruikersacceptatie. Gebruikers werden in een vroeg stadium bij het project betrokken en leerden het systeem kennen."

3. Vasthouden aan een strakke planning
"Door een strakke planning te stellen, voelt iedereen de druk om aan de slag te gaan met bijvoorbeeld het op orde brengen van de data. We hadden ook al snel een testomgeving gereed waar gebruikers met het nieuwe systeem konden oefenen. Als de deadline pas over een jaar is, maakt niemand zich druk en gaat bijvoorbeeld de sales voor."

"De gehanteerde aanpak past bij de 'can do'-mentaliteit die zo typerend is voor Jan Snel", constateert Peter Kleinjan, partner bij Dimensys. "Jan Snel heeft nu een betere interne bedrijfsvoering, meer controle en een beter inzicht in de performance. Daarmee is het bedrijf klaar voor verdere groei."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud