Redactie - 26 juni 2018

De uitdagingen van applicatieontwikkeling

IT-professionals hebben in 2018 te maken met een grote vraag naar applicaties. Desalniettemin kunnen ze dit niet waarmaken. 42 procent van de IT-professionals wereldwijd geeft aan 10 of meer applicaties te ontwikkelen. 21 procent wil zelfs 25 of meer applicaties afleveren en 10 procent geeft aan 100 of meer applicaties te willen ontwikkelen. Als oorzaken voor het te lange ontwikkelproces van applicaties noemden de respondenten de integratie van legacy-systemen (60%), gebrek aan ontwikkelaars (32%) en veranderende requirements (59%). Dat blijkt uit het State of Application Development onderzoek van OutSystems, leverancier van hét Low-Code-platform voor applicatieontwikkeling, onder 3.500 IT-professionals wereldwijd.

De uitdagingen van applicatieontwikkeling

De vraag naar applicaties wordt aangejaagd door digitale innovatie en differentiatie-initiatieven. IT-professionals zijn echter niet in staat te voldoen aan de grote vraag door meerdere hindernissen. Zo geeft 59 procent van de bedrijven aan niet tevreden te zijn met de snelheid van applicatieontwikkeling. 47 procent geeft aan dat de gemiddelde ontwikkeltijd voor een mobiele- of webapplicatie vijf maanden of langer is. Dit zorgt ervoor dat de backlogs groot blijven en nauwelijks afnemen. 65 procent van de respondenten geeft aan een backlog van applicaties te hebben en slechts 32 procent geeft aan dit te hebben verbeterd in het afgelopen jaar. Dit hangt samen met het nijpende tekort aan ontwikkeltalent. Vier op de vijf respondenten geeft aan moeite te hebben met het vinden van ontwikkeltalent. Bovendien wordt het recruitmentproces gezien als te lang en te duur. 

Ambitieuze plannen, tekort aan resources

“Uit ons onderzoek wordt duidelijk dat IT-afdelingen een kritiek punt hebben bereikt als het gaat om digitale transformatie en applicatieontwikkeling”, stelt Steve Rotter, CMO bij OutSystems. “De hoge faalratio van digitale transformatie-projecten, toenemende backlogs en het gebrek aan ontwikkeltalent brengt grote zorgen. De wereld verandert razendsnel, dus het is belangrijk om innovatiekansen te spotten en daarop in te springen. Om als eerste op de markt te zijn moet je de moed hebben om snel te experimenteren. Vanwege deze dynamiek staan Low-Code platformen bovenaan de agenda van de CIO.” 

Het State of Application Development onderzoek is hier beschikbaar als download.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024