Redactie - 25 juni 2018

Je data on premise, maar gebruikmaken van Microsoft Azure? Dat biedt mogelijkheden!

Veel organisaties hebben hun applicaties en data nog on premise draaien. Dat kan zijn omdat het veiliger aanvoelt om gevoelige data letterlijk in huis te hebben of omdat het ontzettend ingewikkeld is om data uit legacy systemen over te zetten naar de cloud. “Toch zien we dat veel organisaties wel geïnteresseerd zijn in de cloud, en voornamelijk in de services die daarin draaien. Deze kunnen namelijk processen stroomlijnen en automatiseren, waardoor de data verrijkt of verwerkt wordt.” Lourens Siderius, Business Development Manager bij ETTU, ziet mogelijkheden om het beste van beide werelden te gebruiken. “Er zijn een aantal mogelijkheden beschikbaar om gebruik te maken van de services in Azure, terwijl je data on premise blijft.”

Waarom je gebruik wilt maken van deze Azure services

Microsoft heeft een aantal mogelijkheden gedefinieerd waarmee data verrijkt of verwerkt kan worden door gebruik te maken van de Azure services, terwijl de basis van de data on premise blijft. Lourens legt uit: “Het is bijvoorbeeld mogelijk om services van de cloud te gebruiken in bestaande applicaties. Een voorbeeld hiervan is dat mensen een formulier moeten invullen in een applicatie en daar een document bij uploaden. De data vanuit het formulier en het document worden automatisch geüpload in Azure, die vervolgens de data verwerkt volgens een vooraf ingestelde workflow. Het document kan door OCR (Optical Character Recognition) gehaald worden om de inhoud van het document te bepalen. Tags worden door middel van artificial intelligence aan de data gehangen en deze set van informatie wordt weer teruggestuurd naar de on premise omgeving. De data wordt verwijderd uit de cloud en je hebt nu on premise een dataset die volledig geautomatiseerd is verwerkt.”

Het verrijken van data met behulp van Cognitive Services

Naast OCR heeft Azure ook Computer Vision wat een onderdeel is van Cognitive Services. “Met Computer Vision kan bijvoorbeeld ook fotoherkenning plaatsvinden. Deze technologie kan erg handig zijn op een schadeafhandeling-afdeling. Wanneer er een foto binnenkomt van een schade die is gereden met een bepaalde auto, kan Computer Vision aan de hand van de foto herkennen welke auto dat is, welk bouwjaar en hoeveel deze auto nu waard is. Er kan zelfs op basis van deze en historische data een schadebedrag worden bepaald. Deze kennis is vergaard door middel van machine learning, een technologie die zeer ingewikkeld is om zelf te bouwen, maar die op deze manier eenvoudig gebruikt kan worden”, aldus Lourens.

De Azure Stack oplossing: een kopie van Azure on premise brengen

Bij de bovengenoemde oplossing wordt data vanuit de on premise omgeving even naar Azure gestuurd om bepaalde acties op uit te voeren, waarna het teruggestuurd wordt naar de eigen omgeving. “Bij Azure Stack maken we op een andere manier gebruik van Azure, namelijk door een deel van Azure on premise te zetten.” Lourens verduidelijkt: “Door een deel van Azure in je eigen data center te laten draaien houdt je alles binnen de eigen muren, maar beheer en gebruik je deze omgeving als een deel van het online Azure platform. Zo heb je wel het gemak van Azure en maak je gebruik van de functionaliteiten, maar blijft alle data in huis.”

Gebruikmaken van meer Azure functionaliteiten

Naast de eerdergenoemde oplossingen zijn er meer manieren mogelijk om gebruik te maken van de functionaliteiten binnen Azure terwijl de data zelf on premise blijft. Een van de manieren is om hybride te werken. Dan worden nieuwe applicaties ontwikkeld waarbij de formulieren in Azure draaien, maar de daadwerkelijke gegevens blijven in het eigen data center. “Denk hierbij aan een client facing formulier op je website welke de data opslaat in je lokale ERP”, licht Lourens toe. “Een andere oplossing is om Azure alleen te gebruiken als een back-up locatie voor je on premise data center. Pas op het moment dat er problemen zijn in het on premise data center treedt de Azure back-up in werking en kunnen de dagelijkse werkzaamheden doorgaan, zoals men gewend is. Zo kan men rustig het on premise data center weer online krijgen en de werkzaamheden weer terugbrengen, zodra het veilig is.”

“Zo zie je maar dat Azure ook gebruikt kan worden wanneer het data center (nog) on premise staat. Het belangrijkste doel is dat data betrouwbaarder wordt, sneller wordt verwerkt en dat deze nog vollediger wordt. Of je nu al in de cloud werkt of on premise, het maakt niet uit. Je kan dus altijd gebruikmaken van de Azure-oplossingen die jouw data en applicaties naar een hoger niveau tillen.”

Door: Lourens Siderius (foto), Business Development Manager bij ETTU