'Nieuwe supercomputer versterkt concurrentiepositie van Nederland'
25-06-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

'Nieuwe supercomputer versterkt concurrentiepositie van Nederland'

De nieuwe Nationale Supercomputer gaat de concurrentiepositie van Nederland binnen Europa versterken. Dit stelt prof. dr. Anwar Osseyran, bestuurder bij SURF en algemeen directeur van SURFsara, het nationale supercomputer-centrum in Amsterdam.

De HPC TOP500 geeft ieder halfjaar een overzicht van de snelste supercomputers ter wereld. Nummer één op de lijst is deze editie de Amerikaanse Summit-supercomputer. De Summit staat bij het Oak Ridge National Laboratory van het Amerikaanse ministerie van Energie en is ontwikkeld met onder andere IBM en Nvidia. Met een snelheid van maximaal 200 petaflop per seconde is dit momenteel de snelste computer op aarde. Het systeem neemt een oppervlak van ongeveer twee tennisvelden in beslag, is voorzien van 4.356 nodes met ieder twee 22-core Power9 CPU’s en zes NVIDIA Tesla V100 GPU’s, en is bedoeld voor toepassingen binnen kunstmatige intelligentie en deep learning. De eerste plek werd op de vorige ranglijst ingenomen door het Chinese Sunway TaihuLight met piekprestaties van ongeveer 125 petaflop/s.

Nederlandse supercomputer

Ook in Nederland worden er concrete stappen ondernomen richting een belangrijke opwaardering van de nationale HPC-voorzieningen. Zo heeft SURFsara, een werkmaatschappij van coöperatie SURF, een tender uitgeschreven om medio 2019 tot vervanging over te gaan van de Nationale Supercomputer Cartesius. Deze supercomputer staat op dit moment op plek 218 in de TOP500. De aanbesteding is gestart in december 2017 en bestaat uit verschillende fasen. Op dit moment worden er met diverse partijen verkennende gesprekken gevoerd.

SURF mikt met dit nieuwe supercomputer overigens niet op de top van de HPC TOP500. Bij het ontwerp van de Nationale Supercomputer zijn volgens SURF de exponentieel groeiende wensen van onze eindgebruikers op het gebied van toepassingsmogelijkheden voorop. Denk hierbij aan rekenkracht, dataopslag en -verwerking. Daarnaast moet de supercomputer flexibel schaalbaar zijn in de toekomst en zo energiezuinig mogelijk zijn.

De HPC TOP500 is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters