Google onder druk om banden met Huawei te verbreken

22-06-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Google onder druk om banden met Huawei te verbreken

Google wordt door Amerikaanse politici onder druk gezet zijn samenwerking met Huawei te staken. Dit aangezien het Chinese bedrijf een gevaar zou opleveren voor de Amerikaanse nationale veiligheid.

Google staakte onlangs een samenwerking met het Amerikaanse leger waarin kunstmatige intelligentie werd ingezet voor militaire drones. Het bedrijf wil echter wel samenwerken met Huawei, waarmee het in januari een contract sloot om samen te werken aan RCS messaging. Een groep van vijf senatoren en afgevaardigden uit in een brief gericht aan CEO Sundar Pichai kritiek op dit besluit van Google. 

"Het spijt ons dat Google een lange en vruchtbare traditie van samenwerking tussen het leger en technologiebedrijven niet wil voortzetten. We zijn echter nog meer teleurgesteld dat Google kennelijk bereid is de Chinese Communistische Partij meer te ondersteunen dan het Amerikaanse leger", aldus de senatoren en afgevaardigden in de brief.

Verdere maatregelen

In de brief waarschuwt de groep daarnaast dat de Amerikaanse overheid in de komende maanden mogelijk 'verdere maatregelen' zal nemen. Al langer wordt een verbod overwogen op het gebruik van apparatuur van zowel Huawei als andere Chinese telecombedrijven door Amerikaanse overheden.

Mobile World Live wijst erop dat het de tweede keer in een maand tijd is dat Google een brief van politici ontvangt die vragen hebben over de samenwerking van Google met Huawei. Eerder deze maand schreef de Amerikaanse senator Mark Warner een brief naar Google's moederbedrijf Alphabet met het verzoek informatie te verstrekken over dienst overeenkomsten met Chinese fabrikanten op het gebied van datadeling.

Terug naar nieuws overzicht