Witold Kepinski - 22 juni 2018

Teradata daagt SAP voor de rechter wegens diefstal bedrijfsgeheimen

Teradata start in de VS een rechtszaak tegen SAP. Teradata beschuldigt het Duitse softwarebedrijf ervan bedrijfsgeheimen te hebben gestolen tijdens de ontwikkeling van de HANA-database. Volgens Teradata gaat het om het verduisterenvan handelsgeheimen, inbreuken op het auteursrecht en antitrust-overtredingen. SAP is verbaasd over wat Teradata beweert.

De rechtszaak werd ingediend bij een rechtbank in Californië. SAP zou Teradata ongeveer tien jaar gelden hebben gelokt met een mogelijke joint venture om zo toegang te krijgen tot waardevolle intellectuele eigendom van Teradata om zo uiteindelijk SAP HANA te ontwikkelen. Hierbij werd de ERP-software van SAP en het gegevensanalysesysteem van Teradata gecomoineerd. Kort voor de release van HANA beëindigde SAP de samenwerking met Teradata. De vordering tot voorziening in kort geding en schadevergoeding is onlangs ingediend bij de Amerikaanse districtsrechtbank van het noordelijke district van Californië. 

Een SAP-woordvoerder meldt aan Duitse en internationale media het komend proces met verbazing kennis te nemen. SAP onderzoekt momenteel de zaak en geeft geen commentaar op lopende procedures. SAP kan pas een verklaring afgeven, indien van toepassing, nadat het de gelegenheid heeft gehad om de klacht in te zien.

Al in 2015 hebben Duitse media Spiegel en ARD-magazine beschuldigingen geuit dat SAP delen van andere databases, waaronder die van haar Amerikaanse concurrenten Oracle en Teradata, heeft gebruikt bij de ontwikkeling van haar big data software HANA. SAP-oprichter Hasso Plattner heeft vervolgens de beschuldigingen afgewezen in een interview met Wirtschaftswoche. Hana is volgens hem gebaseerd op een database genaamd Hyrise, die is ontwikkeld door de Hasso Plattner Institut (HPI) zelf. Hyrise is open source software die gratis is.