21% van alle West-Europese abonnementen is in 2023 een 5G-abonnement

12-06-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

21% van alle West-Europese abonnementen is in 2023 een 5G-abonnement

De uitrol van commerciële 5G-netwerken en het aantal implementaties van cellulaire IoT-toepassingen is veel groter dan eerder voorspeld. 20 procent van het wereldwijde mobiele dataverkeer in 2023 via 5G-netwerken; de eerste 5G-abonnementen worden eind 2019 verwacht. Eind 2023 zal naar verwachting 21 procent van alle abonnementen in West-Europa 5G zijn.

Dit blijkt uit het Ericsson Mobility Report. De voorspelling van het aantal cellulaire IoT-verbindingen is sinds november 2017 bijna verdubbeld. Naar verwachting zullen er in 2023 al zo'n 3,5 miljard van dergelijke verbindingen bestaan. Dat komt voor een groot deel door grootschalige implementaties in China. Nieuwe massale cellulaire IoT-technologieën, zoals NB-IoT en Cat-M1 stimuleren deze groei, waardoor serviceproviders de gelegenheid krijgen om de efficiëntie te verbeteren en de waarde voor de klant te vergroten.

Ruim 60 cellulaire IoT-netwerken wereldwijd

Op basis van deze technologie hebben mobiele providers wereldwijd meer dan 60 cellulaire IoT-netwerken ingericht via hetzelfde onderliggende LTE-netwerk, om een breed scala aan gebruiksmogelijkheden te ondersteunen. In Noord-Amerika zijn deze gebruiksmogelijkheden vooral gericht op logistiek en wagenparkbeheer, terwijl ze in China vooral gericht zijn op smart cities en slimme landbouw.

Noord-Amerika zal naar verwachting een voortrekkersrol spelen in de uitrol van 5G, waarbij alle grote Amerikaanse providers zich richten op het uitrollen van 5G tussen eind 2018 en medio 2019. Tegen het einde van 2023 is volgens voorspellingen bijna 50 procent van alle mobiele abonnementen in Noord-Amerika 5G, gevolgd door Noordoost-Azië met 34 procent en West-Europa met 21 procent.

Vanaf 2020 worden wereldwijd belangrijke 5G-implementaties verwacht. Ericsson voorspelt meer dan 1 miljard 5G-abonnementen voor verbeterde mobiele breedband tegen het einde van 2023, ongeveer 12 procent van alle mobiele abonnementen.

Mobiel dataverkeer groeit hard

Naar verwachting zal het mobiele dataverkeer acht keer zo groot worden in de prognoseperiode en uitkomen op bijna 107 exabytes (EB) per maand. Dit staat gelijk aan iedere mobiele abonnee wereldwijd die tien uur lang full HD-video streamt. Tegen 2023 loopt naar verwachting meer dan 20 procent van het mobiele dataverkeer wereldwijd via 5G-netwerken. Dat is anderhalf keer meer dan het huidige 4G/3G/2G-verkeer in zijn totaliteit.

Net als bij eerdere mobiele toegangstechnologie zal 5G waarschijnlijk het eerst worden gebruikt in dichtbevolkte stedelijke gebieden met uitgebreide mobiele breedbandnetwerken en fixed wireless access. Andere gebruikers zijn industrieën zoals de automobielsector, industriële productie, nutsbedrijven en de gezondheidszorg.

'5G-netwerken gaan in 2018 commercieel'

Everth Flores, Country Manager Nederland bij Ericsson: "2018 is het jaar waarin 5G-netwerken commercieel gaan, maar ook het jaar van grootschalige implementaties van cellulaire IoT. Deze technologieën staan voor nieuwe mogelijkheden die impact zullen hebben op het dagelijks leven en complete sectoren zullen transformeren. Deze verandering zal alleen tot stand komen door de gezamenlijke inspanningen van spelers uit de sector en de toezichthouders die zich richten op spectrum, standaarden en technologie."

De eerste generatie 5G-only-apparaten wordt vanaf de tweede helft van 2018 verwacht. De eerste commerciële smartphones die 5G op de middenband frequenties ondersteunen, worden begin volgend jaar verwacht, terwijl die voor frequenties in het hoge spectrum ergens tussen begin en half mei 2019 worden verwacht.

Terug naar nieuws overzicht