Wouter Hoeffnagel - 10 juni 2018

'Deltaplan nodig voor efficiënte uitrol van 5G'

'Deltaplan nodig voor efficiënte uitrol van 5G' image

Voor de uitrol van 5G is het belangrijk dat gemeentes, het rijk, telecom operators en marktpartijen nauw gaan samenwerken. Dat is één van de belangrijkste uitkomsten uit de discussiebijeenkomst die deze week in Den Haag werd georganiseerd door Eurofiber.

Vertegenwoordigers van alle betrokken partijen spraken tijdens de bijeenkomst over de uitrol van de nieuwste generatie mobiele netwerken in ons land. Voor een efficiënte uitrol is een Deltaplan nodig waarin alle betrokken partijen hun expertise en daadkracht inbrengen. "Dat we nu samen aan tafel zitten is een mooie eerste stap", zegt Alex Goldblum, de CEO van Eurofiber. "Als het gaat om mobiel- en breedbandgebruik is Nederland toonaangevend in Europa. Maar het is zeker niet vanzelfsprekend dat we koploper blijven. De verdere digitalisering van onze maatschappij vraagt om enorme investeringen. Door de handen ineen te slaan kunnen we 5G sneller uitrollen en dat is goed voor de positie van Nederland als digitale koploper in Europa."

Zelfrijdende auto tot opereren op afstand

5G is de nieuwste generatie supersnel internet met een latentie van slechts enkele milliseconden. Daarmee worden tal van nieuwe toepassingen mogelijk die kansen bieden voor Nederland. Denk verder aan een arts die zo op afstand met behulp van een robotarm iemand kan opereren. Verder kunnen we met 5G onder meer nog miljarden apparaten op het internet aansluiten, auto’s met elkaar laten communiceren en hoge kwaliteit videobeelden naar virtual reality-brillen streamen.

Mooie toepassingen, die in ieder geval één ding met elkaar gemeen hebben: ze genereren bergen data. En dat vraagt om een robuuste digitale infrastructuur. 5G ís die infrastructuur en daarmee wordt het belang voor veel mensen al meteen een heel stuk duidelijker. Toch moet er in Nederland nog veel gebeuren voordat deze technologie alle huizen, auto’s, kantoren en mobieltjes heeft bereikt, zo werd tijdens de discussiebijeenkomst al snel duidelijk.

Veel omvangrijker dan 4G

Om 5G in Nederland operationeel te krijgen is dan ook een enorme uitdaging, die omvangrijker is dan destijds met 4G. Het wordt een grote infrastructurele operatie voor de BV Nederland. De nieuwe generatie mobiele netwerken vragen ook om een robuuste glasvezelinfrastructuur. Voor Eurofiber was dat dan ook de belangrijkste reden om deze bijeenkomst te organiseren. Alle betrokken partijen gaven tijdens de discussie aan zich bewust te zijn van de samenwerking die nodig is om de kansen voor Nederland te benutten.

Eén van de issues met 5G in ons land is de beschikbaarheid van de 3,5 GHz-frequentie. Die is in Europa als één van de drie pioniersfrequenties aangewezen. Op 5 juni was dit nog onderwerp van gesprek in Tweede Kamer. Nu nog zijn het de veiligheidsdiensten die van deze frequentie gebruik maken voor interceptie-activiteiten. In Groningen wordt al voorzichtig gepionierd met 5G en men hoopt dat een deel van dit spectrum binnenkort al wordt vrijgegeven voor nieuwe proeven. "We zijn daarover in gesprek met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en zij voeren weer overleg met hun collega’s van Defensie en Binnenlandse Zaken”, vertelt Peter Rake, die namens de Economic Board Groningen aanwezig was bij de discussie.