Wouter Hoeffnagel - 05 juni 2018

Facebook én beheerder zijn verantwoordelijk voor verwerking bezoekersgegevens Facebook-pagina

Wie een fanpagina op Facebook beheert, is samen met Facebook verantwoordelijk voor de verwerking van gebruikersgegevens van bezoekers van die Facebook-pagina. Dit oordeelt het Europees Hof van Justitie in een rechtszaak aangespannen tegen de wetenschapsacademie van Schleswig-Holstein.

De wetenschapsacademie biedt via Facebook onderwijsdiensten aan. Facebook kan via deze pagina allerlei gegevens over gebruikers verzamelen. De beheerder van de website - in dit geval dus de wetenschapsacademie - kan bij Facebook daarnaast statistieken opvragen over bezoekers van de pagina, die worden verzameld via cookies. Gebruikers werden echter niet geïnformeerd dat hun persoonlijke gegevens worden verzameld en verwerkt.

De Duitse toezichthouder stelt dat hiermee de regelgeving op het gebied van gegevensbescherming wordt overschreden. De wetenschapsacademie van Schleswig-Holstein stelde echter niet verantwoordelijk te zijn voor het informeren van gebruikers en schoof deze verantwoordelijkheid door naar Facebook. Het Europees Hof van Justitie gaat hier echter niet in mee en oordeelt dat ook de beheerder van de Facebook-pagina verantwoordelijk is voor de verwerking van bezoekersgegevens.