Wouter Hoeffnagel - 03 juni 2018

Zakelijke gebruikers springen voorzichtiger om met openbare wifi-netwerken

Nederlandse mobiele werkers zijn zich meer bewust van de noodzaak voorzichtig om te gaan met openbare wifi-netwerken. Desondanks is er weinig reden om te juichen: wie dit wel doet, maakt namelijk in veel gevallen gebruik van verouderde beveiligingsmaatregelen. Hiermee spelen zij aanvallers in de kaart en lopen zij een vergroot risico slachtoffer te worden van een datalek of hack.

Dit blijkt uit een recent veldonderzoek van F-Secure in vier grote ‘business hubs’ in Nederland. “Al jaren wordt gewaarschuwd voor de gevaren van openbare wifi-hotspots”, zegt Aart Jonkers, Country Sales Manager Corporate Sales Benelux van F-Secure. “Toch zien we dagelijks mensen werken in hotels, restaurants en cafe’s en die gebruiken lang niet allemaal hun privé-hotspot. Nu de vakantietijd in aantocht is, vinden wij het belangrijk mensen te waarschuwen om - ook op vakantie - slechts beperkt gebruik te maken van openbare wifi-hotspots en alleen als je verder goede beveiligingsmaatregelen hebt getroffen. Het beste is om altijd gebruik te maken van een eigen hotspot en openbare hotspots volledig links te laten liggen.”

Nep-wifi-hotspot

F-Secure bezocht in mei 2018 gedurende twee dagen vier verschillende locaties in Nederland: twee hotel/restaurants en twee restaurants. Alle locaties zijn bekende en populaire plaatsen voor zakelijke afspraken, zakenlunches en locaties om onderweg te kunnen werken. Op deze locaties zette F-Secure een nep-wifi-hotspot op met een betrouwbaar lijkende naam: Free-Internet, Free-Wifi of Free-Guest-Internet. Vervolgens registreerde het bedrijf hoe vaak gasten contact zochten met de aangeboden hotspot en welke beveiligingsoplossingen werden gebruikt. Er zijn bewust geen persoonsgegevens geregistreerd en alle data is alleen voor onderzoeksdoeleinden gebruikt.

In totaal maakten gelukkig slechts enkele tientallen gasten contact met de aangeboden wifi-hotspot. “In dat opzicht zijn de cijfers geruststellend”, vervolgt Jonkers. “Het lijkt erop dat gasten iets voorzichtiger zijn met onbekende wifi-netwerken. Toch is het schokkend dat de mensen die wel contact maakten, ook nog eens geen gebruik maakten van goede beveiliging zoals VPN. Maar liefst 79% gebruikte geen VPN. Bijna een kwart gebruikte bovendien verouderde beveiligingstechnologie en waande zich ten onrechte veilig. Het is cruciaal dat organisaties hun medewerkers goed waarschuwen voor de gevaren van publieke wifi-hotspots. Bovendien moeten zij ervoor zorgen dat alle devices zijn voorzien van up-to-date-beveiliging. Zeker met de vakantietijd in zicht zijn de risico’s op datalekken anders huizenhoog.”

Partner Live Security Academy

F-Secure maakte de resultaten van het onderzoek vandaag bekend tijdens de Partner Live Security Academy in Eindhoven. Tijdens de Partner Live Security Academy presenteert F-Secure haar cyber security-oplossingen en bespreekt zij de laatste ontwikkelingen op het gebied van cyber security met haar partners.