Rechter wijst rechtszaken Kaspersky Lab over Amerikaanse ban af
31-05-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Rechter wijst rechtszaken Kaspersky Lab over Amerikaanse ban af

Twee rechtszaken die Kaspersky Lab heeft aangespannen tegen de Amerikaanse rechter zijn door de rechtbank afgewezen. Dit betekent in de praktijk dat het verbod op het gebruik van Kaspersky software door Amerikaanse overheden gehandhaafd blijft.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid kondigde in september een verbod aan op het gebruik van Kaspersky Lab software binnen Amerikaanse overheidsinstanties. Dit aangezien het ministerie bang is dat de Russische overheid de beveiligingssoftware van het bedrijf misbruikt voor cyberspionage. 

In strijd met de grondwet

Kaspersky Lab ontkent dit en stapte naar de rechter om het verbod van tafel te krijgen. Het bedrijf stelde hierbij dat het verbod in strijd zou zijn met de grondwet en daarnaast tot overmatige schade voor Kaspersky Lab zou leiden. Cyberscoop meldt echter dat een Amerikaanse rechter oordeelt dat het verbod wel degelijk in lijn is met de Amerikaanse grondwet. Ook noemt de rechter Kaspersky Lab de 'overmatige schade' die het bedrijf door het verbod zou leiden te vaag en ongefundeerd.

Ook wees Kaspersky Lab op het recht producten te verkopen aan de regering. De rechter gaat niet mee in dit argument en stelt dat dit recht alleen van toepassing kan zijn als iemand een product wil kopen. Aangezien Amerikaanse overheidsinstanties de producten van eht bedrijf niet willen aanschaffen, heeft dit theoretische recht volgens de rechter geen waarde.

Verbod treedt op 1 oktober in werking

Het verbod treedt op 1 oktober van dit jaar in werking. Onlangs bleek al dat Amerikaanse overheidsinstanties moeite hebben de software van Kaspersky van hun systemen te verwijderen, aangezien de software diep is geïntegreerd in hun systemen.

Ook de Nederlandse overheid kondigde onlangs aan niet langer gebruik te zullen maken van de antivirussoftware van Kaspersky Lab. Ook aan dit besluit is gebaseerd op vrees voor spionage door de Russische overheid.

Terug naar nieuws overzicht
Security