Wouter Hoeffnagel - 23 mei 2018

Yelp dient klacht in tegen Google bij Europese Commissie

Yelp heeft bij de Europese Commissie een nieuwe klacht ingediend tegen Google. De beoordelingswebsite voor restaurants stelt dat Google zijn sterke marktpositie misbruikt om kleinere spelers buiten spel te zetten en van de markt te duwen.

Dit meldt de Financial Times. Google kreeg in juni 2017 al een boete van 2,4 miljard euro opgelegd door de Europese Commissie wegens machtsmisbruik met zijn winkelvergelijker Google Shopping. Google ontkent zich hier schuldig aan te hebben gemaakt en heeft beroep aangetekend tegen de boete.

Machtsmisbruik op de zoekmarkt

Nu dient Yelp een nieuwe aanklacht in bij de Europese Commissie. Het bedrijf vraagt de commissie maatregelen te nemen tegen Google wegens machtsmisbruik op de zoekmarkt. Het bedrijf stelt dat Google lokale zoekdiensten buiten spel zet door eigen aanbiedingen prominenter in beeld te brengen dan die van concurrenten. Zo wijst Yelp erop dat Google standaard Google Local Search informatie toont aan de bovenzijde van zoekresultaten in zijn zoekmachine. Links naar websites als Yelp worden pas later in het overzicht getoond, waar zij minder aandacht krijgen.

Google wil tegenover de FT niet reageren op de klacht van Yelp. De Europese Commissie geeft aan actief de verticale services van Google te blijven onderzoeken.