Wouter Hoeffnagel - 23 mei 2018

'Amazon moet verkoop van gezichtsherkenningsoftware aan politie VS staken'

Amazon ligt onder vuur wegens de verkoop van gezichtsherkenningsoftware aan de Amerikaanse politie. Onder andere de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) vraagt Amazon de software niet langer aan de politie te leveren.

De ACLU stelt in een blogpost marketingmateriaal van Amazon in handen te hebben voor het 'Rekognition-programma'. Dit programma maakt het mogelijk in real-time tientallen miljoenen gezichten te herkennen. De software kan worden ingezet om op straat gezichten te herkennen, maar ook online. Onder andere opsporingsdiensten in de Amerikaanse staat Oregon maken gebruik van de software.

'Klanten moeten zich aan de wet houden'

Amazon belooft in een reactie tegenover de Washington Post het gebruik van de software onmogelijk te maken indien blijkt dat kopers misbruik maken van de software. Ook zegt het bedrijf dat al zijn klanten zich aan de wet moeten houden en op verantwoordelijke wijze gebruik moeten maken van de software. De ACLU is echter niet tevreden met deze toezegging en stelt dat het gebruik van de gezichtsherkenningsoftware leidt tot geautomatiseerde opsporing.

De volledige blogpost van ACLU is hier te vinden.