'Kaspersky Lab beschikt over voldoende spreiding om besluit Rijksoverheid op te vangen'

17-05-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

'Kaspersky Lab beschikt over voldoende spreiding om besluit Rijksoverheid op te vangen'

Het besluit van de Nederlandse overheid om te stoppen met de securitysoftware van Kaspersky Lab, doet het bedrijf uiteraard geen goed. Een marktanalyse van databasemarketingspecialist Computer Profile, waarbij bijna 7.400 beslissers van Nederlandse organisaties met meer dan 50 medewerkers zijn ondervraagd, laat echter zien dat het beveiligingsbedrijf de laatste jaren echter een dusdanig sterke marktpositie heeft opgebouwd bij lokale overheidsorganisaties en in andere sectoren, dat ze deze gevoelige klap te boven zullen komen.

Waar McAfee en Symantec ten opzichte van negen jaar geleden marktaandeel hebben verloren als het gaat om antivirussoftware, hebben de overige spelers die ertoe doen, zoals Trend Micro, Sophos, Eset, Microsoft, F-secure en dus ook Kaspersky Lab, juist terrein gewonnen.

computer-profile-kaspersky-lab-rijksoverheid.png

Spreiding

Het gevolg van deze marktontwikkeling is dat de verschillende spelers qua penetratiegraad dichter bij elkaar komen te liggen. Als gekeken wordt naar werkplekbeveiliging, wat een combinatie vormt van End Point-beveiliging en antivirus, laat de markt sowieso een diffuus beeld zien met de verschillende spelers die in alle sectoren een substantieel marktaandeel hebben.

computer-profile-kaspersky-lab-rijksoverheid2.png

Overheidsorganisaties

Wanneer wordt ingezoomd op de security bij overheidsorganisaties, is te zien dat Kaspersky Lab de partij is die hier over de afgelopen jaren de sterkste groei heeft doorgemaakt. Het gaat dan met name om End Point security bij gemeentes en rechterlijke instanties.

computer-profile-kaspersky-lab-rijksoverheid3.png

Sterke positie in andere sectoren

Hoewel het besluit van de Nederlandse overheid Kaspersky Lab in meerdere opzichten geen goed doet, lijkt het bedrijf ook in andere sectoren voldoende voet aan de grond te hebben om deze klap te incasseren. Van alle werkplekken die Kaspersky Lab beveiligt, zijn de sectoren manufacturing, finance & services en education allen goed voor meer dan 10 procent. En maar liefst 30 procent van Kaspersky’s End-Point oplossingen bevindt zich bij organisaties in het onderwijs. Ter relativering, dit is een hoger percentage in vergelijking met het percentage Kaspersky-oplossingen bij overheidsinstellingen.

computer-profile-kaspersky-lab-rijksoverheid4.png  

Terug naar nieuws overzicht
Security