5G-experiment wordt uitgebreid naar Noord-Groningen

15-05-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

5G-experiment wordt uitgebreid naar Noord-Groningen

Een experiment met 5G in Groningen genaamd 5G Lab wordt nog dit jaar uitgebreid naar Noord-Groningen. Het Rijk en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stelt hiervoor twee miljoen euro subsidie beschikbaar.

Dit meldt RTV Noord. Met behulp van de subsidie moet het 5G-experiment worden uitgebreid naar concrete commerciële toepassingen. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheid het experiment uit te breiden naar het platteland van Noord-Groningen.

Dertig aanvragen

De enige testlocatie van het 5G Lab was tot nu toe gevestigd op het Zernike-terrein in Groningen. Het is nog niet bekend naar welke concrete locatie het lab wordt uitgebreid. Peter Rake van de Economic Board Groningen geeft tegenover RTV Noord aan verschillende aanvragen te hebben ontvangen. "Er zijn dertig aanvragen ingediend uit allerlei sectoren, zoals de scheepvaart, de landbouw en de industrie. We zijn dus op zoek naar een haven, een akkerbouwgebied en een bedrijventerrein, waar je bijvoorbeeld met drones kunt vliegen om vanuit de lucht gegevens te verzamelen", aldus Rake.

Bij voorkeur wordt gekozen voor testlocaties die dicht bij elkaar liggen, aangezien dit efficiënter en goedkoper is. Zo is het handig als er al 4G-zendmasten aanwezig zijn, zodat deze kunnen worden aangepast voor het experiment. Het plaatsen van nieuwe masten op testlocaties brengt hoge kosten met zich mee.

Radioschotels bij Burum

Het feit dat geheime diensten dezelfde radioschotels bij Burum voor geheime afluisteractiviteiten blijft een probleem, aangezien hierbij een frequentie wordt gebruikt die ook voor 5G ideaal is. Achter de schermen is volgens Rake overleg met de ministeries van Defensie en Economische Zaken en Klimaat om een oplossing te vinden. Rake wijst erop dat indien Duitsland overstapt op 5G, de schotels in Burum hier eveneens hinder van ondervinden.

Tot de frequentie wordt vrijgegeven blijft het behelpen. "We behelpen ons nu met het 'stapelen' van 4G-frequenties. Daarmee kun je ook heel wat dataverkeer verwerken. Maar voor het einde van dit jaar willen we wel beschikken over 5G. Het experiment loopt tot 2020. Als dit langer duurt, lopen we vast", aldus Rake.

Terug naar nieuws overzicht