Kaspersky Lab verhuist kernactiviteiten naar Zwitserland

15-05-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Kaspersky Lab verhuist kernactiviteiten naar Zwitserland

Kaspersky Lab verhuist zijn kernactiviteiten van Rusland naar Zwitserland als onderdeel van het Global Transparency Initiative. Het gaat om opslag en verwerking van klantgegevens en software-assemblage, inclusief updates voor dreigingsdetectie. Om volledige transparantie en integriteit te garanderen, laat Kaspersky Lab deze activiteiten controleren door een onafhankelijke partij. Deze is ook gevestigd in Zwitserland.

Met het in oktober 2017 aangekondigde Global Transparency Initiative wil Kaspersky Lab de integriteit en betrouwbaarheid van zijn producten waarborgen. Met de nieuwe maatregelen wil het bedrijf laten zien dat het wil samenwerken met anderen om de toenemende versplintering in de bedrijfstak tegen te gaan en het afnemende vertrouwen te herstellen. Het bedrijf noemt vertrouwen een essentieel aspect van cybersecurity en stelt dat dit moet worden verdiend door transparantie en verantwoording.

Verhuizing van opslag en verwerking klantgegevens

De maatregelen omvatten de verhuizing van gegevensopslag en -verwerking voor een aantal regio's, de verplaatsing van software-assemblage en de opening van het eerste Transparency Center. Kaspersky Lab bouwt een datacenter in Zürich dat eind 2019 beschikbaar komt. Daar worden alle gegevens opgeslagen van klanten uit Europa, Noord-Amerika, Singapore, Australië, Japan en Zuid-Korea. Deze informatie delen gebruikers vrijwillig via het Kaspersky Security Network (KSN), een cloudsysteem dat data met betrekking tot cyberdreigingen automatisch verwerkt.

Kaspersky Lab gaat verder zijn ‘software conveyer’ naar Zürich verhuizen. Dit is een set programmeertools om vanuit broncode kant-en-klare software te assembleren. Nog vóór het einde van 2018 worden producten en databases met dreigingsdetectieregels (AV-databases) in Zwitserland geassembleerd en van een digitale handtekening voorzien. Vervolgens wordt de software naar klanten over de hele wereld verspreid. Met deze verhuizing garandeert Kaspersky Lab dat alle nieuwe software geverifieerd kan worden door een onafhankelijke organisatie. Daarmee wordt inzichtelijk dat de software en de updates die klanten ontvangen, overeenkomen met de broncode die voor audit is verstrekt.

Transparency Center

Daarnaast opent het bedrijf naar verwachting dit jaar haar eerste Zwitserse Transparency Center. Belanghebbenden kunnen in dit centrum de broncode van producten en software-updates inzien.

Een externe onafhankelijke partij gaat de gegevensopslag en -verwerking, de software-assemblage en de broncode monitoren. Zij krijgen eveneens de gelegenheid technische softwarereviews uit te voeren. In de cybersecuritybranche zijn transparantie en vertrouwen belangrijke universele waarden. Kaspersky Lab is voorstander van een nieuw op te richten non-profitorganisatie die de verantwoordelijkheid voor deze waarden op zich neemt. Niet alleen voor het bedrijf zelf, maar ook voor andere partners en leden die hieraan willen deelnemen.

Betrouwbaarheid en transparantie verbeteren

Met de nieuwe reeks maatregelen wil Kaspersky Lab de betrouwbaarheid van zijn IT-infrastructuur verbeteren. Tegelijkertijd zorgen de maatregelen dat de transparantie richting huidige en toekomstige klanten én het publiek verbetert.

"In deze snel veranderende sector moeten we ons voortdurend aanpassen aan de eisen die onze klanten, stakeholders en partners stellen”, zegt Eugene Kaspersky (foto), CEO van Kaspersky Lab. “Transparantie is één van die eisen. Daarom hebben we besloten onze infrastructuur opnieuw in te richten en onze kernactiviteiten naar Zwitserland te verhuizen. We denken dat transparantiemaatregelen een wereldwijde trend in de cyberbeveiligingsbranche gaan worden en dat vertrouwensbeleid zal uitgroeien tot een essentiële factor."

Meer informatie over de transparantiebeginselen van Kaspersky Lab en het Global Transparency Initiative is hier te vinden.

Kaspersky_Lab verhuist kernactiviteiten van Rusland naar Zwitserland.jpg

Terug naar nieuws overzicht
Security