Geen uitzondering voor mkb en zzp bij naleving AVG

13-05-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Geen uitzondering voor mkb en zzp bij naleving AVG

Het midden- en kleinbedrijf krijgt geen uitzonderingspositie of een lichter regime bij de handhaving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan het FD.

Een woordvoerder van de AP noemt de het beschermen van privacy en persoonlijke informatie een grondrecht en essentieel. De toezichthouder wil daarom streng gaan naleven en ziet geen ruimte voor een uitzondering voor het mkb en zzp'ers. 

1,4 miljard euro aan extra kosten

Secretaris ICT David de Nood van MKB-Nederland verwacht dat de wet het Nederlandse bedrijfsleven op jaarbasis 1,4 miljard euro aan extra kosten oplevert. Zo moeten zij gaan vastleggen over welke persoonsgegevens zijn beschikken, wat zij hiermee doen, wanneer deze data wordt verwijderd en hoe de gegevens zijn beveiligd.

In de wet is een vrijstellingsclausule opgenomen voor bedrijven met minder dan 250 werknemers, waardoor alleen kleine bedrijven die medische, financiële of andere potentieel gevoelige informatie opslaan een registerplicht hebben. In de praktijk blijken de voorwaarden om voor deze vrijstelling in aanmerking te komen echter veel strenger dan gedacht, waardoor in de praktijk weinig mkb'ers en zzp'ers in aanmerking komen.

Hulp inroepen

"Dit grijpt diep in in de bedrijfsprocessen", zegt secretaris ICT David de Nood van MKB-Nederland tegen het FD. "De informatie over de wet, onder meer van de AP, is heel complex en juridisch pittig. Mkb'ers moeten dus hulp gaan inroepen en niet iedereen heeft daar de middelen voor."

Terug naar nieuws overzicht