Wouter Hoeffnagel - 10 mei 2018

Amsterdam in trek bij buitenlandse scale-ups

Amsterdam in trek bij buitenlandse scale-ups image

Steeds meer jonge, buitenlandse tech-bedrijven kiezen ervoor om vanuit Amsterdam hun Europese activiteiten te ontplooien. De status van Nederland als Europese tech-hub lijkt daarmee te worden bevestigd.

Dit blijkt uit onderzoek van het Finse Vainu, een bedrijf dat klanten helpt bij het genereren van meer omzet op basis van open data. Het aantal jonge, snel groeiende bedrijven neemt gestaag toe in Nederland. Daar waar er begin 2017 nog zo’n 3000 ‘scale-ups’ waren, zijn dat er een jaar later een kleine 3300 - een stijging van bijna 10%. Een behoorlijk deel daarvan heeft zijn roots in het buitenland en kiest er bewust voor om vanuit de hoofdstad zijn Europese activiteiten te ontplooien. De lobby voor Nederland als ‘Gateway to Europe’ lijkt daarmee haar vruchten af te werpen.

Digitalisering en opleidingsniveau

Naast de aanwezigheid van goede verbindingen met andere Europese steden en het internationale karakter van de stad, spelen ook zaken als de digitalisering en het opleidingspeil van de beroepsbevolking een belangrijke rol. “Nederland is absoluut het beste land voor een scale-up met Europese ambities”, zegt Teele Luga, Country Manager van Vainu. Vainu maakte anderhalf jaar geleden de stap naar Amsterdam. “De meeste mensen spreken hier niet alleen Engels, maar ook Duits of Frans. Bovendien zijn de mensen ondernemend en zit je zo in het buitenland.”

Een rondgang langs andere buitenlandse bedrijven leert dat Amsterdam als vestigingsplaats heel compleet is. Zo opende onlangs ook het Tsjechische jobplatform Techloop.io - dat developers in staat stelt om zelf te bepalen wie hen met een aanbod mag benaderen - een kantoor in Amsterdam. Volgens Edward Snijders, Country Manager Benelux, is de Nederlandse markt op digitaal vlak bijzonder goed ontwikkeld. “Dat verlaagt de drempel om de Nederlandse markt te betreden”, aldus Snijders.

Brexit is van ondergeschikt belang

Gek genoeg lijkt de Brexit van ondergeschikt belang, al zal dat de animo voor Nederland er niet door hebben doen afnemen. Tegelijkertijd is het de vraag hoe lang de Nederlandse economie bedrijven met exponentie?le groeicijfers nog zal kunnen bedienen. De werkloosheid is historisch laag, de krapte op de arbeidsmarkt groot. Bij Vainu zien ze de toekomst echter rooskleurig tegemoet: “binnen nu en een jaar willen we wereldwijd zo’n 100 nieuwe mensen aannemen waarvan een belangrijk deel in Nederland”, aldus Luga.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024