Dana Lewis en Zui Dighe winnen Red Hat's ‘Women in Open Source Award’
10-05-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Dana Lewis en Zui Dighe winnen Red Hat's ‘Women in Open Source Award’

De winnaars bekendgemaakt van de 2018 Women in Open Source Award zijn door Red Hat bekend gemaakt tijdens de Red Hat Summit in San Francisco. De awards zijn gewonnen door oprichtster van de Open Artificial Pancreas System (OpenAPS) beweging Dana Lewis en Zui Dighe, studente aan de Duke University.

De awards zijn door Red Hat in het leven geroepen om vrouwen in het zonnetje te zetten die belangrijke bijdragen leveren aan opensourceprojecten en -community’s, of op innovatieve manier gebruikmaken van de opensourcemethode. Dit jaar werden nominaties in twee categorieën geaccepteerd: academisch (studenten aan een hogeschool of universiteit) en community (bijdragers aan een opensourceproject). De finalisten zijn geselecteerd op basis van de nominatiecriteria en de winnaars zijn bepaald via een publieke stemming.

OpenAPS

Dana Lewis is de oprichtster van de OpenAPS-beweging en maker van het DIY Artificial Pancreas System. Zij won de prijs in de community-categorie. OpenAPS is een open en transparante poging om de Artificial Pancreas System (APS) technologie op een veilige en effectieve manier beschikbaar te maken om levens te redden en de last van type 1-diabetes te verminderen. Lewis levert al vier jaar opensourcebijdragen, en begon haar werk omdat de diabetesapparatuur haar frustreerde. Ze had geen realtime toegang tot haar bloedglucosegegevens en de glucosemeter die haar waarschuwt zodra haar glucosewaarden dalen, was niet luid genoeg om haar ’s nachts wakker te maken. Hierdoor kwam haar leven in gevaar.

Het luidere alarmsysteem dat ze ontwikkelde, evolueerde in minder dan een jaar tot het open source kunstmatige pancreassysteem. In de afgelopen jaren is de OpenAPS-community wereldwijd gegroeid. Meer dan 600 mensen gebruiken nu verschillende systemen die op haar originele ontwerp gebaseerd zijn. Lewis faciliteert ook onderzoeksprojecten via de Nightscout Data Commons en de OpenAPS Data Commons. Verder heeft ze opensourcetools ontwikkeld om onderzoekers aan te moedigen om zich bezig te houden met de datasets van diabetes en zo helpen hun inspanningen te versnellen.

Temperaturen en GPS-locaties van vaccins 

Dighe is studente aan de Duke University en won de prijs in de academische categorie. Ze heeft een bachelordiploma behaald in biomedical engineering en informatica. Ze levert ruim twee jaar opensourcebijdragen en gebruikt de kracht van open source om impact te maken op haar campus en daarbuiten. Dighe werkt aan een opensourcesysteem dat met behulp van een op Arduino gebaseerd apparaat de temperaturen en GPS-locaties van vaccins bijhoudt wanneer ze ontwikkelingslanden binnenkomen.

Ze kreeg de titel Katsouleas NAE Grand Challenge Scholar voor haar werk aan vaccindragers en is gepassioneerd over het overbruggen van de kloof tussen medische innovatie en behoefte. Op de campus was ze de chief technology officer van Campus Enterprises, een door studenten geëxploiteerd bedrijf dat Durham verbindt met de Duke-community om online bestellen, het bezorgen van eten en wasgoed, catering en technologiediensten aan te bieden. Dighe herstructureerde de backend en de technische stack voor het Campus Enterprises-product. Ze is ook de technologieleider van een transcontinentaal team van ingenieursstudenten van Duke en Makerere University.

2.500 dollar

De winnaars ontvangen elk een stipendium ter waarde van 2.500 dollar waarbij wordt voorgesteld om dit bedrag te gebruiken om opensourceprojecten te ondersteunen. Daarnaast worden ze uitgelicht op Opensource.com en krijgen ze de gelegenheid om te spreken tijdens het toekomstige Red Hat Women’s Leadership Community-event.

"Felicitaties aan Dana en Zui voor het winnen van de 2018 Women in Open Source Award. Hun bijdragen zijn fantastische voorbeelden van hoe open source wordt gebruikt om een verschil te maken in het leven van mensen. Wij zijn gepassioneerd over het promoten van de impact die vrouwen in open source maken en ik ben niet alleen geïnspireerd door hun werk, maar ook door hun inspanningen als mentor en pleitbezorger voor anderen", zegt DeLisa Alexander, executive vice president and chief people officer van Red Hat.

Gezondheid en gezondheidszorg veranderen

Dana Lewis, oprichtster van de OpenAPS-beweging, zegt in een reactie: "Ik voel me vereerd om deel uit te maken van een geweldige groep vrouwen die zijn genomineerd voor de Red Hat Women in Open Source Award. Het zou gemakkelijk zijn om te focussen op eenvoudige metrieken, zoals traditionele op commit-based tellingen voor het evalueren van opensourcebijdragen, maar open source bevat zoveel meer. Door dit feit te erkennen wordt het makkelijker de bijdragen van alle verschillende deelnemers aan een opensource-community volledig te erkennen. Ik ben dankbaar dat ik over open source heb geleerd. Dit heeft me geholpen om van OpenAPS te maken wat het nu is. Ik ben verheugd om met onze community's te blijven onderzoeken hoe open source kan helpen onze gezondheid en gezondheidszorg te veranderen."

Zui Dighe, studente aan de Duke University, voegt toe: "Het is zo belangrijk om gemeenschapsgevoel te creëren voor vrouwen en meisjes in ondervertegenwoordigde gebieden, en dat is precies het platform dat open source kan bieden. Ik ben geïnspireerd door de verhalen van de finalisten voor de Red Hat Women in Open Source Award en leer over de diverse projecten waaraan ze hebben gewerkt. Open source is veel meer dan alleen code en afstudeerprojecten. Het vertegenwoordigt samenwerking en de uitwisseling van gedachten om te bouwen aan iets dat impact heeft. Door open source werd ik een ontwikkelaar. Ik ben zeer vereerd om deze prijs in ontvangst te mogen nemen en ik hoop dat mijn verhaal jonge meisjes zal inspireren om ook een ??bijdrage te leveren en van open source te leren. Wij zijn de toekomst en onze ideeën zullen verandering teweegbrengen. Ik kijk er naar uit om verder te leren van opensource-community’s en bij te dragen aan het creëren van datagedreven systemen voor ontwikkelingslanden."

Terug naar nieuws overzicht