Redactie - 03 mei 2018

‘Pragmatisch omgaan met technologie leidt tot innovatie’

‘Pragmatisch omgaan met technologie leidt tot innovatie’ image

Hogere snelheid en toenemende betaalbaarheid van technologie zorgen ervoor dat de beschikbaarheid ervan nu al in rap tempo toeneemt. De opkomst van 5G zal voor een extra versnelling zorgen, verwacht Eugene Tuijnman, CEO van SLTN Inter Access. Maar wat betekent die technologische versnelling voor bedrijven? Hoe verandert dit de IT-branche? Is de Nederlandse overheid in staat om te gaan met deze vernieuwingen?

Een belangrijke trend is volgens Eugene Tuijnman dat assets in toenemende mate connected worden. Daarvan uit ontstaan volgens de CEO van SLTN Inter Acces allerlei nieuwe businessactiviteiten, onder de algemene noemer ‘digitale transformatie’. “Tegelijkertijd spelen allerlei thema’s die met de digitale transformatie te maken hebben, zoals analytics, Artificial Intelligence (AI), Virtual en Augmented Reality (VR en AR) en IoT.” Zij zorgen voor een forse versnelling van de digitale transformatie.

De tweede versnelling kunnen we volgens Tuijnman verwachten wanneer 5G straks voor iedereen beschikbaar is. “Dat leidt tot een enorme toename van bandbreedte. Onder invloed van 5G zal het steeds eenvoudiger worden verschillende nieuwe technologieën zoals AI en AR te combineren. Daardoor zullen de beschikbaarheid, het gebruik en de integratie van dergelijke technologieën enorm snel toenemen. Volgens IDC zal in 2020 al 40 procent van onze dagelijkse transacties of communicatie via een vorm van AI gaan lopen.”

Versnelling in de praktijk

De eerste versnelling van de digitale transformatie is nu al voelbaar. De adoptie van de ene technologie leidt onvermijdelijk tot de adoptie van de volgende technologie. “De cloud is bijvoorbeeld gemeengoed geworden. Maar om goed gebruik te kunnen maken van de cloud heb je altijd een sterke verbinding nodig. En door de betaalbaarheid en beschikbaarheid van sensoren heb je altijd veel makkelijker toegang tot gegevens die je eerst niet had.”

Ook deze nieuwe extra data wordt opgeslagen in de cloud. “Om bruikbare informatie te halen uit de data vanuit bijvoorbeeld die sensoren heb je weer big data en analytics nodig. De snelheid van AI, zowel cognitive als predictive, zorgt er vervolgens voor dat je het overzicht krijgt. Ten slotte moet het geheel goed beveiligd worden. Een extra versneller is de beschikbaarheid van sneller geheugen en snellere processoren.”

Vertragende factoren

Om te profiteren van nieuwe technologie hebben organisaties nog wel wat hindernissen te overwinnen. Tuijnman: “Ten eerste moeten mensen openstaan voor nieuwe technologie. Het tweede obstakel is wet- en regelgeving vanuit de overheid. De derde vertragende factor is de organisatie, die moet transformeren naar de nieuwe werkelijkheid.”

Tuijnman ziet dat start-ups veel sneller aan de slag gaan met nieuwe technologie, omdat zij geen last hebben van de eerste en derde vertragende factor. “Een start-up kan direct aan de slag met mensen die met nieuwe technologie willen en kunnen werken, en daarnaast hebben ze geen legacy systemen waarin al geïnvesteerd is. Vanaf scratch opbouwen kan echt een voordeel zijn.”

Toch ziet hij het niet somber in voor organisaties die wel met legacy te maken hebben. “Kijk bijvoorbeeld naar de bankindustrie. De transformatie was ingrijpend, er zijn duizenden mensen ontslagen omdat er zoveel geautomatiseerd werd. Toch zie je dat die mensen elders weer een baan hebben gevonden, en wij nu gewoon met onze smartphone kunnen betalen. De transformatie is dus gelukt.”

Risico’s ziet Tuijnman vooral voor organisaties die niets doen. Hij voorziet drie scenario’s: “De komende tijd zullen we veel start-ups zien die volop gebruikmaken van nieuwe technologie, daarna volgen gevestigde bedrijven die transformeren, en ten slotte de bedrijven die ophouden te bestaan. Als je op de oude manier blijft werken zul je op een bepaald moment geen bestaansrecht meer hebben.”

Andere producten, andere kansen

Ook de IT-markt zelf heeft te maken met veranderingen door de digitale transformatie. “Klanten stellen andere vragen dan voorheen. Tegelijkertijd is de snelheid waarmee nieuwe producten op de markt komen en weer verdwijnen groter dan ooit. Diepgaande kennis is daardoor veel moeilijker te vinden.”

Daarnaast worden producten steeds meer via lease-modellen verkocht. “Datacenter- infrastructuren verkoop je niet meer standaard als product, maar als dienst via de cloud. Dit betekent niet dat er niks verkocht wordt, het loopt alleen via een ander model. Klanten willen ontzorgd worden. Vergelijk het met een leaseauto, mensen willen gewoon een prijs per kilometer.”

Achter de feiten aan

Een van de uitdagingen is dat de gemiddelde overheidsbeslisser geen kennis heeft over de digitale transformatie. “Daarom kunnen zij niet bedenken wat er allemaal kan en hoe we daar het beste mee om kunnen gaan. Het kennisniveau is heel laag.” Dat er veel generalisten zitten en weinig specialisten, speelt volgens Tuijnman ook mee. “En dat ze van zoveel verschillende zaken ‘iets’ moeten weten, helpt ook niet.”

Per politieke partij wordt er vaak iemand naar voren geschoven die IT en innovatie in de portefeuille krijgt. Daar zit ook een deel van het probleem, volgens Tuijnman. “Innovatie is natuurlijk heel breed: van drones tot AI, privacy, security en het stimuleren van innovatie. Het is heel lastig voor iemand om over al deze onderwerpen voldoende kennis te hebben. Dit baart zorgen voor de wet- en regelgeving: hoe ga je met jurisprudentie om van technologie die pas net bestaat? Je ziet dan ook dat de adoptie van innovatie in zowel het politieke landschap als de wet- en regelgeving achter de feiten aanloopt.”

Tuijnman is positief over de Nederlandse kennis en innovatieve kracht. “Nederland is als start-up land heel aantrekkelijk, bijvoorbeeld door onze infrastructuur en fiscaal klimaat. Onze educatie is van hoog niveau. Echte disruptie komt vaak niet uit Nederland, maar vaak bieden we wel de basis. Door pragmatischer om te gaan met technologie en meer dingen uit te proberen kunnen we nóg meer bereiken in de toekomst.”