Avit wil dat IT’ers zich kunnen focussen op bedrijfsstrategie

03-05-2018 | door: Johan van Leeuwen

Avit wil dat IT’ers zich kunnen focussen op bedrijfsstrategie

CIO’s, IT-managers en andere IT’ers bij bedrijven moeten zich kunnen bezighouden met de digitale transformatie en met innovatie. Dat vinden ze bij Avit. Het netwerk is daarbij voor hen de basis. En die strategie levert het bedrijf succes op. Oprichter Ronald Kraanen zag zijn start-up uitgroeien tot een netwerk integrator met meer dan honderd werknemers, die prachtige projecten in binnen- en buitenland doet. Maar hij heeft nog veel meer wensen.

Avit heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen en beheren van geavanceerde IT-netwerken. “We zijn een innovatief infrastructuurbedrijf en geloven heilig in het netwerk. Uit dat netwerk willen we waarde halen voor de klant en daar slagen we heel goed in”, vertelt Kraanen.

Onderzoek
Avit deed een paar jaar geleden onderzoek onder interne IT-afdelingen bij grote bedrijven en ondernemingen. De uitkomsten daarvan waren belangrijk voor de strategie van het bedrijf, legt Kraanen uit. “We ontdekten dat IT-managers en CIO’s vinden dat ze te veel tijd kwijt zijn met beheer, onderhoud en support, terwijl ze onderdeel willen zijn van de algehele bedrijfsstrategie en zich bezig willen houden met digitale transformatie en innovatie. Dat inzicht heeft ervoor gezorgd dat wij vanaf 2016 de duidelijke doelstelling hebben om klanten te helpen om met ICT meer waarde toe te voegen aan de core business van het bedrijf. Netwerkinfrastructuur en security zijn daarbij de basis voor ons.”

Snelle groei
Avit is één van de slechts acht Cisco Gold Partners in Nederland. Daarnaast heeft het ook strategische partnerships met Microsoft en NetApp. De meeste omzet wordt behaald met networking maar het bedrijf is aanvullend actief in security, datacenterdiensten, softwareontwikkeling en monitoring. Avit groeit snel, zeker sinds de overname van Xantes ICT in 2015. “In omzet zijn we sinds 2015 autonoom met tachtig procent gegroeid.”

Verticals
Avit richt zich voornamelijk op de verticals industrie, zorg, offshore, ICT en media, zakelijke dienstverlening, retail, hospitality, onderwijs en overheid. Voor al die sectoren heeft het gespecialiseerde teams. “Er is niet één sector die het belangrijkst voor ons is”, maakt Kraanen duidelijk. “Industrie is de grootste. In de zorg zijn we erg actief met innovatie aan de networking-kant. In het onderwijs maken we mooie koppelingen met branche-specifieke applicaties. En in hospitality doen we unieke projecten bij meerdere hotelketens. Ik durf te zeggen dat niemand in die sector onze propositie heeft.”

Disruptief
Dat licht hij graag toe. “We hebben, in eerste instantie met Van der Valk, de propositie Cloud Connected Hotel opgebouwd. Wij faciliteren daarbij de centrale datacenterinfrastructuur en daarover lopen specifieke applicaties die voor het hotel van belang zijn. Daarnaast zijn er ook ketens die wij niet alleen op ICT-vlak ontzorgen, maar waarbij we ook helpen om processen te optimaliseren. We koppelen voor hen onder andere de data van het klokregistratie-systeem aan de bezettingsgraad, zodat ze kunnen berekenen hoe ze hun personeel zo goed mogelijk kunnen inzetten. Die data wordt ook gebruikt voor de verloning.”

“Daarnaast zijn we nu technologiepartner van de ambitieuze keten Gr8”, vervolgt Kraanen. “Zij hebben een zeer innovatieve visie. Alles draait om de digitale beleving voor de klant. Daarbij horen geavanceerde toegang en beveiling, videoconference units in de kamers en een virtuele videoassistent voor receptiewerzaamheden. Maar de infrastructuur is ook gekoppeld aan de verwarming, de airco en de led-verlichting. De traditionele Coax-bekabeling en KNX-systemen worden vervangen door software en een IP-netwerk.”

IoT-project
Kraanen maakt duidelijk dat Avit zeker niet alleen hospitality-specialist is. “Daarmee zou je onze andere teams veel tekort doen. We hebben ook een mooi IoT-project gedaan bij een klant die wereldwijd actief is in opslag en koeling. In het magazijn plaatsten we sensoren die onder andere de temperatuur, luchtvochtigheid en buitentemperatuur meten. De sensoren zijn aangesloten op een netwerk. De relevante data wordt doorgestuurd naar een centrale database die wij als een XaaS-dienst aan hen leveren. De klant gebruikt het om de koelinstallaties optimaal in te stellen.”

Afrika
Avit mag zich met recht een internationaal bedrijf noemen. Vorig jaar opende het bedrijf een locatie in Antwerpen, maar het is ook een heel stuk verder buiten de landsgrenzen actief. Via een joint-venture-model werkt het sinds 2014 aan projecten in Afrika. En dat zijn geen kleine projecten. “We zijn op dit moment actief op één van de grootste vliegvelden van Afrika: die in het Etheopische Addis Abeba. Met meer dan duizend accespoints verzogen wij de communicatie op het hele vliegveld: van de cockpit tot de verkeerstoren, maar ook bij de bagageafhandeling. Ook hebben we vorig jaar een project met colleboration en videoconfering opgeleverd bij het ministerie van financieën in Angola.”

Ontwikkelen
“Waar we ook werken, operational excellence staat altijd voorop”, legt Kraanen uit. “En dat tegen een gunstig prijsniveau. Eén van onze unieke eigenschappen is dat we in eigen huis een R&D-afdeling hebben waar we software ontwikkelen voor vergaande systeemintegratie. Je moet dan denken aan allerlei mogelijke Big Data- en IoT-toepassingen.”

Total care
Avit biedt ondersteuning via een gelaagd model met vier type diensten. Van ‘standaard support’ tot ‘total care’ waarbij het bedrijf het gehele netwerk in beheer neemt. “Door software in het netwerk te installeren doen we aan Installed Base Management”, vertelt Kraanen over ‘total care’. “Wij monitoren de devices en de software periodiek. Dat verrijken we met beschikbare data van fabrikanten. Alle data, inclusief de contractinformatie, wordt bijgehouden in een klantenportaal en daardoor heeft de klant altijd inzicht. Als we zo’n discovery doen komen er voor een klant altijd verrassende dingen uit. Het blijkt bijvoorbeeld dat er veel meer devices aan het netwerk verbonden zitten dan ze hadden gedacht. We geven ze daarmee grip op het netwerk. Dat is belangrijk voor de security, maar ook voor de continuiteit. We kunnen met al die informatie ook een adviesrol in life cycle management op ons nemen.”

Specialist
Waar wil Kraanen over vijf jaar staan met Avit? “Of we net zo hard blijven groeien als de laatste drie jaar weet ik niet, maar ik wil absoluut doorgroeien. Die groei moet dan vooral in de omzet zitten en in mindere mate in het aantal mensen, met uitzondering van softwareontwikkeling. Ik wil dat Avit over een paar jaar nog meer een toonaangevende speler is in de IT. We investeren daarom sterk in advanced technologie. Het is heel prettig dat we nu echt bij de top-200 van IT-bedrijven horen, want daarmee hebben we het volume om grote projecten te doen. Maar ik wil met Avit vooral als specialist in deze markt blijven staan.”

Terug naar nieuws overzicht