Nederland neemt deel aan Europees Blockchain partnerschap

23-04-2018 | door: Witold Kepinski

Nederland neemt deel aan Europees Blockchain partnerschap

22 Europese landen hebben een verklaring ondertekend over de oprichting van een Europees blockchain-partnerschap. Ambtenaren verwachten dat het partnerschap de samenwerking tussen de lidstaten op technisch en regelgevingsgebied zal vergemakkelijken, en zal zich voorbereiden op de lancering van EU-brede blockchain-toepassingen in de digitale eengemaakte markt ten behoeve van de publieke en private sector.

Het partnerschap is ook bedoeld om Europa een leidende rol te laten spelen bij de ontwikkeling en uitrol van blockchain-technologieën. Naar verwachting zal het bijdragen aan het creëren van een enabling environment, in volledige overeenstemming met de EU-wetgeving en met duidelijke bestuursmodellen om diensten te helpen die blockchain-technologieën gebruiken in heel Europa, zeiden ambtenaren.

De landen die deelnemen aan de verklaring zijn: Oostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechië, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden en het VK. Andere leden van de EU en van de Europese Economische Ruimte worden uitgenodigd om toe te treden.

Eerder dit jaar lanceerde de Europese Commissie een EU Blockchain Observatory and Forum en investeerde sindsdien meer dan 80 miljoen euro in projecten ter ondersteuning van het gebruik van blockchain op technische en maatschappelijke gebieden Ongeveer 300 miljoen euro meer moet worden toegewezen aan blockchain-gebaseerde technologie in 2020, aldus functionarissen. Eerder op EU Digital Day 2018 heeft commissaris voor digitale economie en maatschappij Mariya Gabriel het potentieel voor blockchaintechnologie uiteengezet: "In de toekomst zullen alle openbare diensten blockchaintechnologie gebruiken. Blockchain is een geweldige kans voor Europa en lidstaten staten om hun informatiesystemen te heroverwegen, het vertrouwen van gebruikers en de bescherming van persoonsgegevens te bevorderen, nieuwe zakelijke kansen te creëren en nieuwe gebieden van leiderschap in te stellen, ten voordele van burgers, openbare diensten en bedrijven. "

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Blockchain