Wouter Hoeffnagel - 22 april 2018

Helft van alle ICT-vacatures zijn moeilijk vervulbaar

De spanning op de ICT-arbeidsmarkt loopt steeds verder op. Geen enkele markt kent zo'n sterke mate van krapte als de ICT-sector. De helft van de alle ICT-vacatures wordt door werkgevers als moeilijk vervulbaar beschouwd, terwijl dit percentage in 2015 nog op 30% lag. In 2017 waren er ruim 53.000 ICT-vacatures beschikbaar. Vooral naar softwareprogrammeurs, informatieanalisten, webdevelopers en securityspecialisten is veel vraag.

Dit blijkt uit een nieuw rapport van UWV over de ICT-arbeidsmarkt. Veel werkzoekenden sluiten niet goed aan op de vraag van werkgevers. Zo geeft zes op de tien ICT-werkgevers met personeelstekorten aan dat zij vacatures niet kunnen vervullen doordat sollicitanten niet over de juiste kwalificaties beschikken.

Kwalitatieve mismatch

Freek Kalkhoven, arbeidsmarktadviseur van UWV: ‘Niet elke werkzoekende ICT’er vindt gemakkelijk een baan. In de ICT is er een duidelijke kwalitatieve mismatch: de vereiste kennis is vaak specifiek en moet up-to-date zijn. Er zijn veel werkzoekenden met een lager opleidingsniveau dan werkgevers vragen. UWV zet zich samen met het bedrijfsleven in om het kennisniveau van werkzoekenden op peil te brengen. Van ICT’ers wordt namelijk verwacht dat zij zich aanpassen aan de snel veranderende markt.’

ICT-vacatures zijn het moeilijkst vervulbaar in het midden en zuiden van Nederland. Met name in de regio's Haaglanden, Amsterdam, Utrecht en Zuidoost-Brabant is het tekort groot. De sectoren informatie en communicatie, overheid, onderwijs en zakelijke dienstverlening hebben de meeste moeite om ICT-vacatures in te vullen.

Scholingsprojecten

Werkgevers staan steeds vaker open voor scholingsprojecten voor werkzoekenden, wat kansen biedt voor zowel werklozen als zij-instromers. UWV organiseerde op 13 april in samenwerking met een aantal IT-bedrijven zoals Microsoft een Inspire, Learn & Connect-event. Meer dan 150 werkzoekenden werden op dit event in contact gebracht met werkgevers.